Képen Albert Einstein agya! Kimutatható, hogy miért volt zseni

A világtörténelem egyik legnagyobb tudósának agya most már bizonyítottan nem volt átlagos.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudósokat és az egész emberiséget több mint fél évszázada foglalkoztatja, vajon miben rejlett a neves tudós, Albert Einstein zsenialitása. 

Most végre napvilágra kerültek olyan információk, amelyek megmagyarázzák, mitől volt különleges a Nobel-díjas fizikus.

Kutatások és eredmények

Einstein 1955-ös halálát követően egy patológus, Thomas Harvey úgy döntött, megvizsgálja a tudós agyát, így eltávolította azt, tartósította, majd több száz apró részletre szelte, és tanulmányozni kezdte. A kutatást mikroszkóp alatt végezte, egyenként vizsgált minden darabot. Munkája során fotókat is készített, amelyek nem szokványos szögekből ábrázolják a szervet. Így olyan részletek is láthatóvá váltak, amelyek egyébként nem lettek volna azok. 

Harvey a kutatás során csak néhány eredményt hozott nyilvánosságra, a lényegesebb információkat magának tartogatta. Úgy tervezte, hogy könyvet ír a tudós agyáról, de mielőtt befejezhette volna a művet, elhunyt. A fényképek csak sokkal később, 2010-ben kerültek elő, és egy évvel később az antropológus Dean Falk csapatával együtt tanulmányozni kezdte őket.

A munkájuknak köszönhetően kiderült, hogy Albert Einstein agyának felépítése nem volt átlagos - az agykéregben található agytekervények rendszere jóval bonyolultabb a szokványosnál.

A méret és a forma átlagos

A kutatás során Einstein agyát több átlagos emberi aggyal hasonlították össze, és az is kiderült, hogy a tudós agyának formája és mérete összességében átlagosnak mondható. Ám a felépítése már kevésbé, hiszen agytekervények rendszere igen bonyolult és terjedelmes. Mivel a tudósok szerint minél nagyobb az agytekervény és minél vékonyabb a szürkeállomány, annál magasabb az ember intelligenciaszintje, ez megmagyarázhatja Einstein szellemi tevékenységének kiemelkedő mivoltát. 

A kutató Dean Falk elmondta: - Habár Einstein agyának mérete és aszimmetrikus formája átlagosnak bizonyult, azonban a prefrontális szomatoszenzoros, elsődleges motoros, parietális, temporális és occipitális agykérgei egyedülálló szerkezetet mutattak. A szerkezetbeli eltérések magyarázatot jelenthetnek Einstein kiemelkedő matematikai képességeire.

Még a zenei tehetségének is van oka: különösen fejlett volt az agy szenzoros részének irányításáért felelős egység, mely a bal kezével függött össze.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mik az okai?

Nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy Einsteint az ég ajándékozta meg ilyen aggyal, vagy ő maga fejlesztette ilyen szintre a képességeit. A kutatók szerint a tudós eleve jó képességeket rejtő aggyal született, amit aztán később, az idők során megtanult művelni, formálni, tovább fejleszteni. Így tulajdonképpen pont annyira a természetnek, mint magának köszönhette, hogy kiemelkedő képességű, a történelmet befolyásoló személy vált belőle.

Ezt is szeretjük