Ilyen lehetett Tutanhamon apja a valóságban: rekonstruálták az arcát
Digitálisan rekonstruálták, milyen lehetett az arca annak az ókori egyiptomi fáraónak, akit Tutanhamon apjának tartanak.

fáraó-arcrekonstrukció1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fáraó maradványait 1907-ben találták meg az egyiptomi Királyok völgyében, néhány méterre Tutanhamon sírjától. Több mint egy évszázaddal a KV 55 jellel ellátott sír felfedezése után genetikai elemzést végeztek, amely a sírban talált más elemekkel együtt arra utalt, hogy Tutanhamon biológiai apjának maradványairól van szó.

A régészek arra következtettek, hogy a férfi az i. e. 1353 és 1335 között uralkodó Ehnaton volt, aki először vezetett be monoteizmust Egyiptomban. Más tudósok szerint a maradványok valódi kiléte még mindig bizonytalan.

Csak az arcvonásokra koncentráltak

A hónapokon át tartó rekonstrukciót a szicíliai Törvényszéki Antropológiai, Paleontológiai, Bioarcheológiai Kutatóközpont (FAPAB) tudósai végezték a brazil Cicero Moraesszel együttműködve, aki régmúltbéli arcok rekonstrukcióiról ismert - írta a FAPAB szóvivője a Facebookon.

FACIAL RECONSTRUCTION OF KV55 New facial reconstruction by the FAPAB Research Center team in close collaboration with...

Közzétette: FAPAB Research Center – 2021. március 10., szerda

A KV 55-ös arcának korábbi rekonstrukcióitól eltérően az új modellnek nem készítettek hajat, nem visel ékszert, sem más díszeket, egyedül az arcvonásokra koncentráltak. Az arcot az úgynevezett Manchester-módszerrel "hozták elő a múlt sötétjéből" - fogalmazott Francesco Galassi, a FAPAB társalapítója.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az anatómia szabályai szerint az arcizmokat és a szalagokat a koponyamodellen alakítottuk ki. Erre helyeztük a bőrt, a szövetek vastagságának átlagos értékeit tudományosan határoztuk meg - írta Galassi a LiveScience-nek.

Sok reformot hozott az ókori Egyiptomban

Ehnaton a trónra IV. Amenhotepként lépett, új nevét, ami Aton - az egyiptomi napisten - szolgálóját jelenti, uralkodása elején vette fel. Ezután vallási-kulturális reformot hajtott végre. A régészek dísztelen sírban találták meg, benne Ehnaton nevét viselő téglákra bukkantak. Egy másik koporsó és mumifikált szerveket tartalmazó edények a fáraó mellékfeleségéé, Kiáé lehettek a FABAP közleménye szerint.

fáraó-arcrekonstrukció2
Fotó: Sepia Times / Getty Images Hungary

A KV 55-ben rejlő halottat mumifikálták, de ásás közben szétesett a hús, csak a csontváz maradt fenn. Kilétéről hosszas viták folytak, a genetikai elemzés arra utal, hogy III. Amenhotep fia és Tutanhamon apja volt, ami tovább erősíti azt a feltételezést, hogy Ehnatoné lehetett a sír.

Tutanhamon ritkán látott, személyes tárgyai: a legyezője például színaranyból készült

Tutanhamon sírja megannyi személyes tárgyat rejtett, lábbeliktől a legyezőkön át a bútorokig.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük