Félted a nyugdíjad? Ilyen lesz az egyéni számla a kormány szerint
Az államtitkárság válasza alapján tényleg nem lesz egyéni számla. Vagyis lesz, csak nem olyan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, végleg elbúcsúzhatunk attól a gondolattól, hogy az egyéni számlás rendszer bevezetésével örökölhetővé válik mindazon befizetésünk, ami a későbbi nyugdíjunkat tenné ki.

Mint ismert, a kormány többször ígéretet tett arra, hogy az egyéni számlás rendszer kiépítését még ebben a ciklusban megkezdi, sőt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyenesen azt mondta, a számlán felhalmozott összeg a házastárs számára örökölhetővé válik.

Az öröklésnek annyi, egyéni számla lesz

Az Emberi Erőforrás Minisztérium illetékes államtitkársága a héten leszögezte, a nyugdíjrendszer nem változik, ami annyit jelent, hogy az öröklés automatikusan kiesik, hiszen erre most nincs lehetőség.

Nem volt tisztázott viszont, hogy az egyéni számlával mik a terveik. Ezzel kapcsolatban a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság annyit közölt: nyitott kapukat döngetnek, akik az egyéni számlákat kérik számon, mivel a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt már tavaly kiegészítették azzal a paragrafussal, amely meghatározza az egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti.

Az államtitkárság válaszából arra lehet következtetni, hogy a rendszer már kész. Az EMMI kérdésünkre, hogy ha van egyéni számla, akkor azt hol tudjuk megnyitni, azt közölte: az egyéni számlát nem kell megnyitni, hiszen az bármely munkavégzésre irányuló jogviszony, például munkaviszony létesítésével kötelezően létrejön.

Nyugdíjváromány-nyilvántartás

- Az egyéni számla egy nyugdíjváromány-nyilvántartást jelent. Az a nyilvántartás, amelyet egyéni számlának, váromány-nyilvántartási számlának nevezünk, a foglalkoztatói adatbevallásból, tehát a közölt biztosítási adatokból és a közteher, jelen esetben nyugdíjjárulék befizetésének adataiból áll össze.

Ezt a nyugdíjbiztosítás vezeti, a korábbi nyilvántartási adatokkal együtt - tették hozzá.

Adategyeztetés lesz

Az államtitkárság elmondta azt is, hogy a nyugdíjtörvény július 16-án elfogadott módosítása értelmében a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek adategyeztetést kezdeményeznek a biztosítottakkal, hogy a nyilvántartási adatok pontosak legyenek, és a biztosítottak értesüljenek arról, mennyi szolgálati időt szereztek, a foglalkoztatójuk eleget tett-e a bejelentési kötelezettségének, megfizette-e a tőlük levont járulékot.

A válasz alapján tehát biztosnak tűnik, hogy a nyugdíjrendszer tényleg nem változik, marad a gyakorlat, továbbra sem annyi nyugdíjat kapunk majd, amennyi a félretett pénzből adódik.

Ezt is szeretjük