Miért olyan nehéz választani? 5 tipp, ami segít, hogy könnyebben dönts
A döntésektől való félelem legfőbb alapja, hogy az egyik dolog melletti elköteleződés a másik kizárásával jár.

valaszut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A döntés nem döntés kérdése, hanem tulajdonképpen egy képesség, amivel valaki vagy rendelkezik, vagy kevésbé birtokolja. Ebben a tulajdonságban viszont az a jó, hogy tanulható: az is a dilemmák koronázatlan királyává vagy királynőjévé válhat, aki korábban órákig gondolkozott, mit rendeljen az étlapról.

Nem lehet elkülöníteni, hogy a férfiak, vagy a nők jobbak-e a döntésben: határozott személyiségek mindkét nemnél vannak, akik pontosan tudják, mit, mikor és hogyan akarnak.

Félelmetes döntések

A döntésekkel kapcsolatosan sokan azért bizonytalanok, mert úgy gondolják, ha elhatározzák magukat, hogy hogyan fognak cselekedni, vagy mit választanak, akkor soha többé nem lesz lehetőségük ezen változtatni, és lehet, hogy egy sokkal jobb opciótól esnek el. Egyes emberek bizonyos témákban sziklaszilárd elhatározással bírnak, míg másokban csak félénken tapogatóznak, mi a legelőnyösebb variáció. Ha te is szeretnél fejleszteni a döntési stratégiádon, az alábbi öt módszer segít benne!

no-gondolkozik

1. Fogadd el, hogy nem választhatsz mindent egyszerre

A döntések fajtái szerint léteznek olyanok, amikben vissza nem térő alkalmakról kell dönteni, és olyanok, amikben újra és újra elhatározásra van szükség: azt, hogy melyik állásajánlatot fogadod el, egyszer gondolhatod meg, míg a "Mit vegyek fel?" dilemma napról napra előkerül. Az első típusba tartozó témáknál tudatosan el kell engedni az egyik opciót: bele kell törődni, hogy egyszerre nem lehet két lovon ülni, míg a második esetben egy kicsit könnyebb a dolog, hiszen amelyik szettet ma elszalasztottad, holnap bepótolhatod.

2. A túl sok gondolkodás nem feltétlenül vezet jó döntéshez

Lehet, hogy órák, napok vagy akár hetek óta ülsz egy kérdés felett, és még mindig nem vagy biztos benne, hogy rábólints -e, vagy sem. Előfordulhat, hogy minél inkább beleásod magad egy témába, annál több elbizonytalanító tényező bukkan fel: ezzel pedig nemhogy megkönnyítenéd, de épphogy megnehezíted a dolgod. Vedd tudomásul, hogy a döntésnek csak egy részét képezi az utánajárás: a másik része a megérzésen alapszik.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

3. Ne húzd a végtelenségig

Az elnyújtott döntéshozásnak számos hátulütője van. A legkellemetlenebb, hogy ha sokáig nem tud az ember dűlőre jutni, lehet, hogy valaki más meglépi helyette az elhatározást, ezzel pedig a másik sorsát is befolyásolja anélkül, hogy ő beleszólhatott volna. Természetesen bizonyos dolgokat muszáj alaposan körbejárni, megtárgyalni egy hozzáértővel, vagy kikérni más véleményét, de határt kell szabni, hiszen az idő nem áll meg. Nehogy emiatt késd le a határidőt, vagy az utolsó pillanatban, hirtelen legyél döntésre kényszerítve!

4. Bízz a megérzéseidben

Elcsépelt, mégis rettentő fontos, hogy nem szabad kételkedni az első intuíciódban. Persze, ha egyből rájössz, hogy badarságot gondoltál, ne kösd az ebet a karóhoz, ha viszont nem látod akadályát, hogy első megérzésed helyes legyen, vállald a következményeket, és kötelezd el magad mellette!

5. Attól még, hogy nem minden az elképzeléseid szerint megy, nem döntöttél rosszul

Előfordulhat, hogy 100%-ig biztos vagy benne, hogy jó döntést hoztál: például jutányos áron megvetted álmaid cipőjét, ami tökéletesen passzol a kabátod és a sálad színéhez, aztán első hordás után úgy feltöri a lábad, hogy egy hétig csak a szétrúgott tavalyi csizmád jön rád. Rosszul döntöttél? Inkább ott kellett volna hagyd a cipőt a boltban, mert így csak bosszúságot okozott öröm helyett?

Ne ostorozd magad: ha nem vetted volna meg, sóvárogtál volna utána hetekig, majd átkoztad volna magad, hogy kihagytad az egyszeri és kivételes alkalmat - inkább keresd a lehetőséget, hogy tudod a javadra fordítani a kialakult helyzetet.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem

Nézd meg ezt is - Rendszeres alkoholfogyasztás előtt és után

Az alkoholfogyasztás is döntés kérdése. A szeszes italok túlzott fogyasztása számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, szív- és érrendszeri betegségeket, májproblémákat, elhízást és pszichés zavarokat okozhat: abbahagyása viszont döbbenetes eredményekhez vezet.

Ezt is szeretjük