Fészkén és tojásain ülő dinoszaurusz maradványaira bukkantak: ez az első ilyen lelet a világon
A leletet egy 70 millió éves kréta kori kőzetrétegben találták.

kancsu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megkövesedett tojásokat és embriókat rejtő fészkén ülő dinoszaurusz maradványaira bukkantak a dél-kínai Csianghszi tartományban. Ez az első ilyen lelet a világon. A fosszília egy oviraptoroszaurusz, a madárszerű teropodák egy csoportjához tartozó egyed. Ezek az állatok a 145-66 millió évvel ezelőtti kréta földtörténeti korban éltek, a mezozoikus kor utolsó harmadában.

Az újonnan felfedezett példányt mintegy 70 millió éves kréta kori kőzetrétegben találták Kancsu város területén. A szakértők szerint nagyon ritka a fészkén megőrződött dinoszauruszmaradvány, ugyanígy ritka a fosszilizálódott embrió is. Ez az első alkalom, hogy olyan nem madár dinoszauruszt találtak, mely éppen fészkén ül, benne embriót is tartalmazó tojással.

A nagy, vélhetően felnőtt oviraptoroszaurusz hiányos csontvázát madárszerű, kotló pózban találták meg egy legalább 24 tojást tartalmazó fészke felett. A tojások közül legalább hétben megőrződtek a még ki nem kelt embriók csontjai vagy csontvázrészletei.

Tekintve az embriók magas fejlettségi szintjét és a felnőtt állat közelségét a tojásokhoz, erős a kutatók gyanúja, hogy az állat fészke költése közben pusztult el, tehát nem csak lerakta a tojásait és a krokodilokhoz hasonlóan őrizte, mint ahogyan azt több más oviraptoroszaurusz-maradvány alapján feltételezték.

Bár korábban is bukkantak már néhány felnőtt oviraptoroszauruszra a fészke közelében, soha nem találtak még embriókat ezekben a tojásokban. Ebben az esetben a tojásokban lévő utódok készen álltak a kikelésre, ami arra utal, hogy az oviraptoroszaurusz régóta ülhetett rajtuk. Ez a dinoszaurusz nagyon gondoskodó szülő lehetett, élete árán is gondozhatta az utódokat - idézi a kutatókat az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők oxigénizotópos vizsgálatokat végeztek, melyek segítségével megállapították, hogy a tojásokat a madarakéhoz hasonló magas hőmérsékleten költötték. Megfigyelhető volt az is, hogy egyes embriók fejlettebbek voltak a többieknél, ami arra utal, hogy nem egyszerre keltek volna ki. Ez az úgynevezett aszinkronos kikelés egymástól függetlenül fejlődhetett ki az oviraptoroszauruszoknál és néhány modern madárnál.

A fosszília másik különlegessége, hogy a felnőtt állat hasi területeinél kavicshalmazt találtak. Ezek a kövek minden bizonnyal gasztrolitek - vagy gyomorkövek, zúzókövek -, melyeket az állat szándékosan lenyelt, hogy ezzel segítse az elfogyasztott tápanyag emésztését. Ez az első alkalom, hogy minden kétséget kizáróan gasztroliteket találtak egy oviraptoroszauruszban. A felfedezés így ezeknek az állatoknak az étrendjére is új fényt vethet.

A kiemelt kép illusztráció, a dél-kínai Csianghszi tartománybeli Kancsu város látható rajta. Forrás: Getty Images.

Megtalálták az első magyarországi dinoszaurusztojásokat

Az azonosított tojásmaradvány nemcsak az első magyar fosszilis dinótojás, hanem az ilyen típusú tojáshéjakat képviselő első tojás egész Európában, sőt a világon is.

Ezt is szeretjük