Erre számíthatnak a hitelesek: mire készül a kormány?

Csalódhatnak, akik arra számítottak, hogy kedvezményes árfolyamon jön a forintosítás.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy a kormány a devizahitelek forintosítására készül, már régóta tudni lehet, az azonban nem világos, pontosan hogyan képzeli el azt a kabinet, és a bankoknak vagy az ügyfeleknek fog-e jobban fájni.

A portfolio.hu azonban úgy tudja, olyan módon váltják majd hazai fizetőeszközre a devizahiteleket, hogy a bankoknak ne kelljen újabb veszteségeket elszenvedniük, így azonban az ügyfelek járhatnak rosszabbul.

Akutális árfolyamon váltanák forintra a hiteleket

A lap információi szerint valamikor november elején érkezik a pontos törvényszöveg arról, hogyan tervezi a kormány a devizahitelek forintra váltását. Ebben várhatóan azt fektetik le, hogy aktuális árfolyamon jöhet majd a forintosítás valamikor a következő év első felében.

De hogy is fog kinézni mindez? Nagy valószínűséggel a bankok a devizahitelek kiváltására forinthiteleket fognak kínálni az ügyfeleknek, méghozzá nem rosszabb feltételekkel, mint az újonnan érkező hitelfelvevők számára.

Az aktuális piaci árfolyamon történő forintosítás egyértelműen a bankok számára kedvezőbb, mivel újabb veszteségeket lettek volna kénytelenek elszámolni, amennyiben valamilyen kedvezményes árfolyamon kötelezte volna őket a törvény az átváltásra. Feltehetően a kormány nem akarta tovább terhelni a banki elszámolás miatt amúgy is sok pénzt bukó pénzintézeteket.

A jövőbeni kockázatokat küszöbölnék ki

Így viszont nem járnak jobban a devizahitelesek a forintosításról, pedig feltételezhető, hogy sokan arra számítottak, kedvezményes árfolyamon történik majd a váltás. A bankmonitor.hu kiszámolta, pontosan mire számíthat egy átlagos devizahiteles a jelenlegi tervek alapján.

Aki 2007 januárjában 20 évre vett fel 7 millió forintot svájci frankban, az első körben valamikor jövő év első felében 1,7 millió forintos visszatérítést kap az elszámolási törvény miatt. Ez kiegészül még azzal, hogy visszaállítják az eredeti kamatát, így 99 ezer forintról 70 ezer forintra csökken a havi törlesztőrészlet.

Még ezek után is nagyobb marad a tartozás, mint az eredetileg felvett összeg, azaz az ügyfél 7,26 millió forinttal tartozik a banknak. Ekkor érkezik a forintosítás, amellyel a kormány az árfolyamkockázatot akarja kiküszöbölni. Amennyiben tényleg aktuális árfolyamon számolnak majd el, más előnye nem is lesz a lépésnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A bankomintor.hu számításai szerint az átlag devizahiteles az aktuális piaci árfolyamon történő forintosítás után nem számíthat arra, hogy csökken a visszafizetendő összeg vagy a havi törlesztőrészlet. Így a törvény tényleg csak a jövőbeni, esetleges forintgyengülésből fakadó kockázatokat iktatja ki.

Ezt is szeretjük