Ennyiféle Dalí-alkotás még sohasem volt látható Magyarországon: itt van a kiállítás

Salvador Dalí univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést, és kitolja a racionális gondolkodás határait, a munkáiból készült kiállítás most megtekinthető Budapesten.

Dalí-kiállítás Budapesten a Komplexben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Salvador Dalít senkinek sem kell bemutatni, ő a 20. század modern művészetének egyik leghíresebb alakja. Univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést, és kitolja a racionális gondolkodás határait. A katalán származású szürrealista művész elsősorban festőként ismert, de valójában rendkívül sokrétű alkotó volt a szó legigazibb értelmében: teljes pályafutása alatt kísérletezett más művészeti ágak, sőt alkalmazott művészetek területén is, a filmkészítéstől kezdve az irodalmon át a jelmeztervezésig.

A most induló kiállítás a művésznek ezt a talán kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas arcát mutatja be, miközben betekintést enged Dalí képzeletébe, annak egyszerre zseniális és őrült világába. 

Dalí-kiállítás Budapesten a Komplexben

A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak, összesen 204 műtárgy látható a tárlaton. A tárgyak a párizsi székhelyű Dalí Universe, a világ egyik legnagyobb Dalí-kollekcióját kezelő magángyűjtemény jóvoltából érkezhettek hazánkba.

Salvador Dali Bp 2023 227

A Dalí Universe alapítója Beniamino Levi, aki galériatulajdonosként és műgyűjtőként az 1960-as évektől Salvador Dalí 1989-ben bekövetkezett haláláig együtt dolgozott vele, miközben munkakapcsolatuk az évtizedek során közeli barátsággá is alakult. Beniamino Levit lenyűgözte Dalí azon képessége, ahogyan a különböző médiumokat használta alkotásai során, és ő bátorította Dalít, hogy pályájának korai szakaszában készült szobrai után újra kiterjessze művészetét a harmadik dimenzióba. Dalít ámulatba ejtette az átalakulás ezen formája, és eredeti maketteket és terveket készített, amelyekből szürreális szobrok és tárgyak születtek meg.

A tárlaton egymás mellett láthatóak bronzból, aranyból és üvegpasztából készült szobrok, illetve négy különösen magas értékű, gyémántokkal kirakott szobor is. A bronz- és aranyszobrok az úgynevezett viaszveszejtéses technológiával készültek, mely lehetővé teszi, hogy a művész által készített eredeti modell után az öntőformából több szobor is kikerüljön, természetesen limitált számban, számozott példányokkal. A Budapesten bemutatott bronzszobrok közül kiemelkedő a nőiesség új dimenzióit bemutató „Space Venus”, míg a „Dance of Time III” a mester híres olvadó óráit idézi.  A „Csiga és az angyal” és a „Szürrealista angyal” pedig feltárják Dalí kapcsolatát az egyházzal és a spiritualitással.

Salvador Dali Bp 2023 124

A híres francia Cristallerie Daum manufaktúrával Dalí 1968-tól dolgozott együtt, mert az üvegpasztát tökéletes médiumnak találta az átalakulás kifejezéséhez és a szürrealista valóság megjelenítéséhez. Az itt készült szobrok, mint az “Anyaság” vagy a “Gitár” színei és formái áttetszőségükben lenyűgözőek. 

A legnemesebb fém tisztasága inspirálta Dalí aranytárgyait, többek között az 1960-as évek végén tervezett érméit, melyeken az ő saját és imádott felesége és múzsája, Gala arcképe is megjelenik. 

A kiállításon bemutatott metszet- és litográfiagyűjtemény Dalí illusztrátori munkásságát hozza közel a nézőkhöz, a számozott példányokon olyan irodalmi remekművekhez készített rajzai jelennek meg a falakon, mint az Alice Csodaországban vagy az Isteni színjáték. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A Dalí által tervezett bútorok, különösen a híres, Mae West ajkai után formázott kanapé felidézi, hogy Salvador Dalí mennyire sokoldalú művész volt, aki a körülötte élő emberektől merített ihletet, és új látásmódot adott a világnak.

Dalí módszerei megkérdőjelezik a néző racionalitásfogalmát, feszegetik képzeletének határait. Az olvadó órák, a mankók, fiókok, a nőiesség és az általa használt szimbolika mind Dalí ikonikus stílusának részét képezik.

Salvador Dali Bp 55

A kiállított műtárgyakról több információ a magyar és angol nyelvű audio guide segítségével érhető el, a kiállítás utolsó állomásán pedig a látogatók egy egyedülálló VR-élmény során valóban beléphetnek Dalí képzeletének labirintusába, és egy szemkápráztató utazásra indulhatnak a legismertebb remekművek világában.

Olvass tovább: ilyen fotókat készített Salvador Dalí a Playboynak

Nem sokan tudják, hogy Salvador Dalí a Playboyba is készített fotókat.

Ilyen fotókat készített Salvador Dalí a Playboynak: erotikus képeinek nem volt párja

Nem sokan tudják, hogy Salvador Dalí a Playboyba is készített fotókat.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Kárpáti Krisztina, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük