Ez volt Salvador Dalí valódi mesterműve: kiállításokon nem találhatod meg

A szürrealizmus nagymestere nemcsak festészetből jeleskedett. Mi köze a Chupa Chups-hoz?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Elfolyt idő, kackiás bajusz, hóbortos lélek. Ha három kifejezéssel kellene jellemeznünk Salvador Dalít, akkor biztosan ezekre gondolnánk elsőként. De hinnéd, hogy egy napjainkban létező dizájn ötlete is az ő fejéből pattant ki? 

1958-at írtunk, amikor egy új katalán édesség bukkant fel a piacon, bár akkorban még "GOL" néven. Kitalálója Enric Bernat, aki úgy gondolta, az emberek imádnák a műanyag pálcikára helyezett cukorbonbont, ismertebb nevén a nyalókát. Elképzelése nem jött be. Legalábbis első nekifutásra.

Dalí és a Chupa Chups

Kudarca után Bernat nem akart többé semmit a véletlenre bízni, ezért keresett egy ügynökséget, akik Chupa Chups névre keresztelték a terméket. A kifejezés a spanyol "chupar", azaz "ragadni" szóból ered. Most már csak egy ütős dizájn kellett.

1969-ben Bernat éppen régi barátjával, Dalíval kávézott, amikor is a férfi felkérte a művészt, hogy tervezze meg a Chupa Chups logóját. Dalí azonmód munkához látott, és nagyjából egy óra alatt több tervet is készített. Végül az azóta elhíresült százszorszép motívum bizonyult a befutónak, melyet a zseni tiszteletére máig sem változtattak meg.

Hogy miért vállalta el a művész Bernat megbízását? Fogalmunk sincs. Bár tény és való, élete során alig akadt olyan munka, amit Dalí visszautasított volna. André Breton, szürrealista költő ezért csak "Avida Dollars-nak" hívta a festőt, ami magyarul annyit tesz: pénzsóvár.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Szerintünk a Chupa Chups abszolút beleillik Dalí kreatív energiákkal és ellentmondásokkal teli világába. Hiszen, ahogy Egy zseni naplója című művében írja: "Reggelente ébredéskor egy fenséges gyönyörrel kísérletezem, melyet ma próbálok ki először: hogy Salvador Dalí vagyok, és bámulva kérdezem magamtól, hogy miféle csodákat fog ma csinálni ez a Salvador Dalí." 

85 évvel a rablás után, az interneten bukkantak az eltűntnek hitt műkincsek nyomára

Új, online adatbázis segíti az egyik legnagyobb szabású náci műkincsrablás feltárását, az ellopott műkincsek egy részének már a nyomára is bukkantak.

Elolvasom
Ezt is szeretjük