Ilyen fotókat készített Salvador Dalí a Playboynak: erotikus képeinek nem volt párja

Nem sokan tudják, hogy Salvador Dalí a Playboyba is készített fotókat.

Salvador Dalí képei a Playboyban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Salvador Dalí a 20. század egyik leghíresebb művésze volt, ikonikus külsejét és szürreális alkotásait az egész világ ismeri. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a Playboyba is készített képeket. 

A ’70-es évek elején kérték fel egy különleges projektre a nyuszis magazinhoz, ő pedig el is fogadta, és stílusához hasonlóan egészen szokatlan erotikus fotókat alkotott.

Salvador Dalí képei a Playboyban

Dalít 1973-ban kérték fel, hogy készítsen egy fotósorozatot a Playboynak, amiben Pompeo Posarral működött együtt, aki régóta dolgozott a magazinnál. A koncepció természetesen a művészhez hűen igencsak szürreális volt: az biztos, hogy ilyen felvételek még nem szerepeltek az újságban.

Helyszínül egy kis falut, a spanyol Cadaquést választották, amely nem volt messze a festő akkori lakhelyétől, Port Lligattól. A projekt teljesen felforgatta az ottlakók mindennapjait, rajongói ugyanis még ide is követték, és otthona előtt várták, hogy elhagyja rezidenciáját. Először néhány vázlatot készített, melyek kollázsokat is tartalmaztak, sőt reneszánsz stílusú épületeket egyaránt, majd pedig meg is valósították terveit.

Dalí egy óriási tojást és egy hatalmas kígyót álmodott a felvételekre, a megvalósítás során ezekkel pózoltak a nyuszilányok meztelenül, illetve bugyiban és trikóban. Magukat a képeket Pompeo Posar lőtte, de a festőművész irányította a fotózást, az eredmény pedig határokat feszegető stílusához hűen provokatív, szürreális és egy kicsit bizarr is lett. Az erotikus képek 1974-ben jelentek meg a decemberi magazinban.

dali playboy
Fotó: Pinterest

Mindenkit meglepett, hogy a festő a Playboyba álmodott meg képeket, és amikor arról kérdezték, hogy mégis miért vállalta a felkérést, a következőt válaszolta:

- Munkám értelme a legtisztább motiváció - a pénz. Amit a Playboynak csináltam, az nagyon jó, a fizetés pedig egyenértékű a feladattal.

Ők voltak a leghíresebb művészek múzsái

Képeken mutatjuk azokat a nőket, akik olyan híres festők életére, műveire gyakoroltak nagy hatást, mint Picasso, Klimt, Renoir vagy éppen Salvador Dalí. Megnézheted, milyenek voltak az asszonyok valójában, és azt is, hogy a művészek hogyan ábrázolták őket alkotásaikon.

Képeken a világ leghíresebb festőinek múzsái: ezek a gyönyörű nők inspirálták őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary, Pinterest

Ezt is szeretjük