Saját férje ölte meg a playmate-et, akit Marilyn Monroe utódjának tartottak: Dorothy Stratten megrázó története
A gyönyörű, szőke bombázó, Dorothy Stratten playmate-ként és színésznőként is nagy karriert futhatott volna be. Férje azonban húszéves korában brutálisan végzett vele.

dorothy stratten cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dorothy Stratten nevét ma már kevesen ismerik annak ellenére, hogy a ’70-es években igazi sztár volt, karrierje szépen ívelt felfelé. Először playmate-ként futott be, majd színésznőként bizonyított, Hugh Hefner pedig Marilyn Monroe utódjának tartotta.

A gyönyörű, szőke, tökéletes idomokkal rendelkező lányt azonban teljesen befolyása alatt tartotta felfedezője és férje, Paul Snider, aki később brutális módon végzett feleségével. 

17 évesen fedezték fel

Dorothy Stratten 1960-ban született Vancouverben, tinédzserként egy helyi gyorsétteremben dolgozott részmunkaidőben. 17 éves volt, amikor munkája során megismerkedett az akkor 26 éves Paul Sniderrel. A feltűnő ruhákat viselő férfi már ekkor észrevette, hogy sok pénzt kereshetne a gyönyörű fiatal lánnyal, ezért udvarolni kezdett neki. Ajándékokkal halmozta el, folyamatosan bókolt neki, majd végül elérte, hogy randevúzni kezdjenek. Később rávette, hogy próbálja ki a modellkedést, ám egyáltalán nem a hagyományos manökeni munkára gondolt.

Meggyőzte, hogy meztelen fotókat készíthessenek róla annak ellenére, hogy még kiskorúnak számított, majd ezeket beküldte a Playboy magazinnak. A lány képei mindenkit lenyűgöztek, 1979 augusztusában a hónap playmate-jének választották a szerkesztők. Eközben Los Angelesbe költöztek, a férfi pedig egyre jobban a befolyása alá vonta a lányt: teljes kontrollt gyakorolt felette, még a pénzét is ő kezelte. Sőt állítólag azt is megmondta Dorothynak, hogy kivel kell lefeküdnie ahhoz, hogy feljebb jusson a ranglétrán, és sikeressé válhasson. A lány alapvetően visszafogott, szégyenlős volt, így egyáltalán nem érezte jól magát a Playboy-villában, és a szexszimbólumszerep is nagyon távol állt tőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fiatalon lett playmate

Később a lány Playboy-nyusziként kezdett dolgozni a Los Angeles-i Playboy Clubban, és Hugh Hefnert is gyorsan lenyűgözte, a férfi úgy vélte, ő lehet a következő Marilyn Monroe. A magazin alapítója elhatározta, hogy sztárt csinál belőle, és úgy tudni, Dorothynak vele is ágyba kellett bújnia. Hamarosan szerepet szerzett neki a Buck Rogers és a Fantasy Island című sorozatokban, később pedig filmekben is feltűnt. 

A lány és Snider 1979 júniusában összeházasodtak, és bár kívülről tökéletes párnak tűntek, valójában kapcsolatukban egyáltalán nem volt meg az egyensúly, az egyenlőség, ugyanis mindenben a férfi irányított, ő volt párja menedzsere, és azt várta feleségétől, hogy minél több pénzt hozzon a házhoz. Dorothy hamarosan szerepet kapott az És mindenki nevetett című filmben, férje pedig állandóan hívogatta a fiatal nőt, és elhitette vele: bármilyen sikert is ért el, azt mind neki köszönheti.

A fiatal sztárt környezete kedvesnek írta le, mindenkiről csakis jót feltételezett, és nem vette észre, hogy a férfiak csak manipulálják, hasznot húznak belőle. Idővel azonban egyre jobban vágyott a szabadságra. Az És mindenki nevetett című mozi forgatása előtt beleszeretett a rendezőbe, Peter Bogdanovichba, ezért el szeretett volna válni férjétől. Snider tudta, hogy valami nincs rendben, és teljesen kétségbeesett annak ellenére, hogy egyáltalán nem volt hűséges feleségéhez. Dorothy végül levélben tudatta a férfival, hogy szeretné, ha különválnának útjaik, és anyagilag sem támogatta tovább férjét. Mivel Snider zöldkártya nélkül élt Amerikában, nem voltak legális bevételi forrásai, mindenben feleségére támaszkodott. 

Saját férje végzett vele

A fiatal sztár a forgatás miatt New Yorkba kötözött Bogdanovichcsal, majd mikor visszatértek Los Angelesbe, Dorothy úgy döntött, meglátogatja Snidert, hogy megbeszéljék a válás részleteit. Bár Hugh Hefner és párja is féltette őt, és próbálták lebeszélni, 1980. augusztus 18-án végül mégis felment a férfi lakására, ugyanis azt remélte, hogy a válás után is jó kapcsolatban maradhatnak majd. A találkozás azonban tragédiába torkollott: Snider lakótársa talált rájuk aznap éjszaka, mindketten holtan, meztelenül feküdtek az ágyon. A rendőrségi jelentés szerint a férfi fejbe lőtte Dorothy Strattent, majd letépte ruháit, és valószínűleg közösült is a holttestével. Valószínűleg a sokktól és az őrülettől egy ideig nem fogta fel tettét, majd amikor tudatosult benne, hogy meggyilkolta feleségét, végzett magával.

A Playboy szerkesztői közleményben fejezték ki részvétüket és azt, hogy mennyire megrázták őket a történtek. A modell fotóit azonban nem tudták vagy nem akarták eltávolítani a következő lapszámból, de az 1981-es naptárból kivették a Dorothyról készült képeket.

Amerika első szupermodelljének tragikus története

Audrey Munsont Amerika első szupermodelljeként tartják számon, nevét manapság mégis igen kevesen hallották - sajnos nem véletlenül. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, és hatalmas sikereket ért el, élete azonban hamar tragikus fordulatot vett. A Miss Manhattanként is emlegetett szépséget negyvenéves korában elmegyógyintézetbe zárták, és egészen 104 éves korában bekövetkezett haláláig itt ápolták.

Ezt is szeretjük