Amerika első szupermodelljének szomorú története: elmegyógyintézetbe zárták 40 éves korától Audrey Munsont

Audrey Munsonról rengeteg szobrot mintáztak New Yorkban, nagyon sikeres és keresett modell volt, élete azonban szomorú fordulatot vett.

Audrey Munson modell
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Audrey Munsont Amerika első szupermodelljeként tartják számon, nevét manapság mégis igen kevesen hallották - sajnos nem véletlenül. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, és hatalmas sikereket ért el, élete azonban hamar tragikus fordulatot vett.

A Miss Manhattanként is emlegetett szépséget negyvenéves korában elmegyógyintézetbe zárták, és egészen 104 éves korában bekövetkezett haláláig itt ápolták.

Rengeteg szoborhoz állt modellt Miss Manhattan

Audrey Marie Munson 1891-ben született New Yorkban. Ötéves volt, amikor egy jósnő olvasott a tenyeréből, és azt jövendölte neki, hogy sokan szeretni fogják, híres lesz, ám amikor azt gondolja majd, hogy a boldogság az övé, hirtelen minden hamuvá válik. A jóslat egész életében kísértette, és később sajnos be is következett, amitől rettegett. Szülei nyolcéves korában elváltak, ezután édesanyjával egy időre Rhode Islandre költözött. A lány már fiatalon igazi igéző szépség volt, tökéletesen megfelelt az akkori ideálnak, és sokan felfigyeltek külsejére. Édesanyja tisztában volt adottságaival, ezért a színészi pálya felé terelte. 1908-ban táncosként debütált, majd mikor visszaköltöztek New Yorkba, a Broadwayen kapott szerepet.

17 éves korában éppen a városban vásárolt édesanyjával, és felfigyelt rá egy híres fotós, Felix Benedict Herzog, aki megszólította, és felkérte egy fotózásra. A lány igent mondott, a férfi pedig hamarosan már művész barátainak is bemutatta őt. Audrey hamarosan a fotózások mellett rengeteg műalkotáshoz is modellt állt: New Yorkban körülbelül két tucatnyi szobrot mintáztak róla, az 1915-ös San Franciscó-i világkiállításra készültek közül például csaknem húszat. Található róla készült szobor a New York-i közkönyvtárban, a David N. Dinkins önkormányzati épületen, illetve az Ötödik sugárúton elhelyezkedő Frick House-ban is. Ezért is kapta a Miss Manhattan becenevet.

Hatalmas sikernek és népszerűségnek örvendett, ezt felhasználva pedig megpróbált betörni a filmiparba is. Több némafilmben szerepelt, és ő volt az egyik első nő, aki meztelenül mutatkozott egy hollywoodi moziban. Audrey Munson ekkor már a legfelsőbb körökben mozgott, az emberek odavoltak gyönyörű arcáért, tökéletes idomaiért, kecsességéért és ragyogó megjelenéséért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Élete szomorú, tragikus fordulatot vett

Úgy tudni, ekkoriban viszonya volt az Amerika leggazdagabb agglegényének titulált Hermann Oelrichs Jr.-ral, édesanyja pedig azt állította, össze is házasodtak. 1919-ben azonban a modell valamiért a fejébe vette, hogy a férfi a németekkel együtt tönkre akarja tenni a karrierjét, és ezt meg is írta egy levélben az amerikai külügyminisztériumnak. Ezután már másképp álltak hozzá az emberek, de hamarosan újabb botrányba is keveredett. Anyjával közös manhattani albérletük főbérlője, dr. Walter Wilkins ugyanis beleszeretett a modellbe, és megölte feleségét, mert úgy gondolta, az asszony akadályozza meg abban, hogy boldogan élhessen kiszemeltjével. Az ügyben maga a modell is gyanúsított lett, de végül nagy nehezen sikerült tisztáznia ártatlanságát. A férfit kivégzésre ítélték, de még előtte öngyilkos lett, a modellt pedig borzasztóan megviselték az események. 

A botrányok és a változó szépségideál miatt egyre kevesebb megkeresést kapott, de előfordult, hogy nem fizették meg rendesen a munkájáért, sőt az is, hogy kirúgták csupán azért, mert elutasította egy befolyásos ember közeledését. A szépség az évek során egyre rosszabb mentális állapotba került, paranoiás lett, majd mivel egyre elhatalmasodott rajta a skizofrénia is, anyja elmegyógyintézetbe záratta. Audrey Munson itt élte le életének hátralévő közel 65 évét, végül 1996-ban, 104 évesen hunyt el.

Donyale Luna, a világ első fekete szupermodellje

Egy gyönyörű, elszánt, ámde tragikus sorsú fiatal nő hatalmas változásokat hozott a divatiparba. Donyale Lunát tartják a világ első fekete szupermodelljének: ő volt az, aki először szerepelhetett a legnagyobb divatmagazin borítóján, és aki kikövezte az utat tehetséges utódai előtt. 

Ő volt a világ első fekete szupermodellje: a 33 évesen elhunyt Donyale Luna tragikus története

Donyale Luna volt az első színesbőrű nő, aki a Vogue címlapján is szerepelt. Nehézségekkel és küzdelmekkel kikövezett élete korán tragikus véget ért.

Elolvasom
Ezt is szeretjük