Ismét nukleáris reakciókat észleltek a csernobili atomerőműnél: ezzel magyarázzák a tudósok

Még 35 évvel a katasztrófa után is rendkívül veszélyes a csernobili atomerőmű és környéke.

Csernobil nukleáris reakciók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1986. április 26-a örökké beleírta magát a történelembe, hiszen ekkor történt az emberiség egyik legsúlyosabb katasztrófája, a mostani Ukrajna területén ugyanis felrobbant a csernobili atomerőmű 4-es számú reaktora, ami szinte egész Európát beborította radioaktív sugárzással.

35 évvel a baleset után azt hihetnénk, hogy már közel sem annyira veszélyes az atomerőmű és környéke, hiszen még turistautakat is szerveztek ide, ám nemrég az ukrán kutatók aggasztó felfedezésekről számoltak be. Az IFLScience nevű tudományos portál szerint az erőmű egyik megközelíthetetlen, alagsori helyiségében szokatlanul magas neutronszintet mértek.

Ezzel magyarázzák a tudósok a jelenséget

Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagkémiai professzora és az Egyesült Királyság Radioaktív Hulladékgazdálkodási Bizottságának tagja elmondta, hogy a jelenség ahhoz hasonlítható, mint a parázs, ami ott marad a grillezés helyén. Amikor 1986. április 26-án bekövetkezett a nukleáris katasztrófa, a 4-es blokk magjának tartalma nagy részben megolvadt, és emiatt körülbelül 170 tonna sugárzó urán öntötte el a reaktorcsarnok alagsori helyiségeit, ahol végül lehűlt és megkeményedett. A sugárzás szintje az évek során viszonylag stabil maradt, arra azonban számítottak a kutatók, hogy az esőzések miatt a neutronszint ismét csúcsosodni fog. Annak ellenére, hogy nem sokkal a katasztrófa után a reaktorcsarnokot befedték, az esővíz mégis beszivárgott a problémás területre. A víz jelenléte megnövelte a hasadási szintet, mert ez lelassítja a neutronokat, és növeli esélyeiket az uránmagok ütésére és hasítására, ezáltal több neutron szabadul fel. 

csernobil-radioaktív2
Fotó: AarStudio / Getty Images Hungary

Az erőmű romjai fölé 2016-ban új szarkofágot telepítettek , amelynek célja a sugárzás szivárgásának további megakadályozása. Ez nagyrészt eddig sikerült, de nemrég szokatlan radioaktivitási jeleket észleltek a 305/2 helyiség körül, ahol az üzemanyag nagy része lerakódott. A reakció oka még nem teljesen ismert, de meglehetősen aggasztó a tudósok számára. A megoldásra az egyik terv, hogy robot segítségével lyukakat fúrnak az edzett radioaktív résbe, és bórrudakat helyeznek be, amelyek hatékonyan vezérlő rúdként működnek a reaktorban, és csökkentik a körülötte repülő neutronok számát. Bár a tudósoknak nagy kihívást jelent a jelenlegi helyzet, megnyugtattak mindenkit, hogy nem kell attól tartani, hogy az 1986-os katasztrófához hasonló ismét bekövetkezik.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

35 éve történt a csernobili atomkatasztrófa: ritkán látott fotókat mutatunk

1986. április 26-án, 35 éve az emberiség egyik legnagyobb katasztrófája történt Csernobilban.

35 éve történt a csernobili atomkatasztrófa: ritkán látott fotókat mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük