Ilyen most a helyzet Csernobilban: mi a teendő egy esetleges nukleáris katasztrófa esetén?

A háború miatt ismét a világ egyik legveszélyesebb helyévé vált a csernobili atomerőmű környéke.

csernobil-háború2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1986. április 26-a örökre beírta magát a történelembe, ugyanis ekkor volt a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófája, a csernobili atomerőmű-baleset, aminek következtében hatalmas mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, ez pedig több ezer ember halálát és megbetegedését okozta.

Az azóta eltelt 36 évben folyamatosan próbálták helyrehozni a károkat, a katasztrófa után kitelepítették az erőmű mellett lévő virágzó várost, Pripjatyot, tiltott zónát hoztak létre a 30 kilométeres körzetében, 2016-ban pedig egy betonszarkofágot is emeltek a sérült reaktor fölé. Az ukrán-orosz háború miatt azonban ismét feszült a helyzet a létesítménynél.

Ilyen a helyzet Csernobilban

A két héttel ezelőtt kezdődő háború első napjaiban az orosz csapatok egyből elfoglalták a csernobili atomerőművet, az ott dolgozó személyzetet pedig túszul ejtették. Ez különösen veszélyes, hiszen a területen még mindig magas a sugárzás mértéke, ezért mindig váltott műszakokban dolgoztak, most azonban folyamatosan ott kell lenniük, ami az egészségükre is negatív hatással lehet. A friss információk szerint azonban nemcsak emiatt jelent problémát az oroszok megszállása. 

Az 1986-ban megsérült 4-es reaktor a betonszarkofág megépítése előtt.
Az 1986-ban megsérült 4-es reaktor a betonszarkofág megépítése előtt.
Fotó: Martin Godwin / Getty Images Hungary

Március 9-én, szerdán teljesen leállt az erőmű áramellátása, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a tartalékgenerátorok nem sokáig, nagyjából 48 óráig tudják biztosítani a szükséges energiaforrást, ezért akár komoly katasztrófa is bekövetkezhet. A szakértők szerint az atomerőművek folyamatos villamosenergia-ellátása létfontosságú a hűtési folyamatokhoz, ennek hiánya pedig túlhevüléshez vezethet, és radioaktív anyag kerülhet ki a környezetbe. A külügyminiszter már felszólította az oroszokat, hogy azonnal kezdjék meg a helyreállítást, azonban ők csak arról számoltak be, hogy az ukránok szabotázsakciója miatt maradt áram nélkül az erőmű.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az aggasztó hírekre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) is reagált, elismerték ugyan, hogy a leállás befolyásolhatja az erőmű működését, azonban nem látják úgy, hogy kritikus veszélyt jelentene a csernobili atomerőmű biztonságára. Az ügynökség várhatóan közread majd egy frissebb, részletesebb állásfoglalást az ukrajnai atomenergetikai helyzetről hamarosan.

Mi a teendő egy esetleges katasztrófa esetén?

Az erőmű közelsége és a történelmi tapasztalatok miatt Magyarországon is sokan feszülten figyelik a Csernobillal kapcsolatos friss híreket. Aszódi Attila nukleáris szakértő szerint amennyiben egy nukleáris vagy radiológiai balesetből olyan mennyiségű radioaktív anyag kerülne a környezetbe, ami a lakosság egészségét veszélyeztetheti, az ONER-ben (Országos Nukleárisbalesetelhárítási Rendszer) részt vevő szervek lakosságvédelmi intézkedéseket rendelhetnek el, ezek azonban csak az atomerőmű területéhez közeli néhány tíz kilométeres sugarú körben válnak szükségessé.

csernobil-háború3
Fotó: Francisco Goncalves / Getty Images Hungary

A szakértő szerint a jódtabletta is csak rövid ideig, néhány órával a radioaktív jód felvétele előtt vagy közvetlenül utána alkalmazva hatásos, és csak ott indokolt, ahol a lakosság nagyobb mennyiségben találkozhat radioaktív jóddal. Ennek szedése radioaktív fenyegetettség fennállása nélkül akár veszélyes is lehet, hiszen allergiás reakciót és pajzsmirigyproblémákat is okozhat, így a hatóságok ajánlására érdemes hallgatni.

csernobil-háború4
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Egy esetleges katasztrófa esetén szintén a rendvédelmi szervek hatáskörébe tartozik a bizonyos szennyezettségi szint fölötti szennyezettségű takarmány felhasználásának tiltása vagy a szennyezett területről származó élelmiszerek fogyasztásának korlátozása. Aszódi Attila hozzátette, hogy nagyon fontos hiteles, megbízható forrásokból tájékozódni a nehezebb időszakokban, érdemes ilyen esetben az országos sugárzású TV-csatornákat figyelni, ahol például a Katasztrófavédelem a hírsávban rövid időn belül - akár percek alatt - tudja megjelentetni a tudnivalókat. A sugárzásmérő sem szükséges a lakosság számára, ám ha valakit megnyugtat egy ilyen helyzetben, a szakértő szerint nyugodtan beszerezheti az eszközt.

Ritkán látott fotók a csernobili atomkatasztrófáról

1986. április 26-án, 36 éve az emberiség egyik legnagyobb katasztrófája történt Csernobilban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük