Gyámság alá helyezné a KDNP a bajba jutott családokat
A biztos tevékenyen részt vehetne a családi költségvetés összeállításában is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Családi biztosokkal segítené a KDNP a hitelcsapdába került családokat, a Jobbik a magáncsőd intézményét szeretné inkább, biztos nélkül.

Harrach Péter, a KDNP vezetője

Pálffy István, a KDNP szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, a családi adókedvezmény kiterjesztése után további védelmet biztosítanának azoknak a családoknak, akik hitelcsapdában vergődnek, vagy éppen annak a szélén táncolnak. Ez lenne a családi csődvédelem.

Közölte, létrehoznák a családi biztos intézményét, aki olyan együttműködést folytatna a családokkal, amely során öt év alatt mindenki tisztára mossa magát, és utána tiszta lappal indul.

Együttműködő partner, aki amúgy beleszól a költségvetésbe

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a biztos tevékenyen is részt vehetne a családi költségvetés összeállításában. Ez nem valamiféle a családokra oktrojált, felülről irányító biztos lenne, hanem egy együttműködő partner.

Pálffy István elmondta, a biztosnak komplex szerepe lenne, menedzselné a hitelt, amihez jogi, pénzügyi, közigazgatási ismeretek kellenek. Az elképzelés szerint a rendszerben több százan, ezren segíthetik majd a magyar családokat.

A Jobbik szerint a KDNP által javasolt családi biztosi rendszer a hitelkárosultak megsegítésére életszerűtlen, ezért elutasítják azt, és inkább az általuk javasolt magáncsőd intézményének támogatására szólítják fel a többi pártot.

A Jobbik szerint ez életszerűtlen

A Jobbik szerint a családi költségvetésbe történő beleszólás lehetősége életszerűtlen. Ezzel szemben az ellenzéki párt olyan csődbiztosok felállítását szorgalmazza, akik szakszerűen tudják képviselni a károsultakat a bankokkal, pénzintézetekkel, közműcégekkel szemben, emellett pedig az átképzési lehetőségek felkutatásával és egyéb eszközökkel segíti a károsultak munkaerő-piaci helyzetének javítását is.

A KDNP korábban azt ígérte, 2013 elején benyújtja a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A magáncsőd azoknak az embereknek kínálna szabadulást az adósságtehertől, akik rendelkeznek vagyonnal, végzettséggel, munkával, de a felhalmozott adósságuk messze felülmúlja vagyonuk mértékét.

- Számukra az lesz a segítség, hogy bizonyos feltételek mellett a mínusz helyett nulláról indulhatnak - fogalmazott még tavaly Rétvári Bence.

A magáncsőddel a fizetésképtelen adósok élhetnének. Ők azok, akik jellemzően jelzáloghitel vagy autóhitel mellett fedezetlen tartozásokkal, folyószámlakölcsönnel, fogyasztási kölcsönökkel, illetve közüzemi számlákkal is tartoznak, a számlatengerben pedig sokan menthetetlenül elvesznek.

Az elméletileg még menthető adósokon segítene

A csődvédelem elméletileg a még menthető adósokon segítene, akiknek folyó bevételeikből, lakásuk és ingóságaik értékesítéséből tartozásaik egy részét rendezni lehet.

A KDNP akkori ígérete szerint az érintettek anyagi felügyeletét csődgondnok vennék át, ők döntenének vagyontárgyaik értékesítéséről, illetve a fizetésüket is ők osztanák be.

Ezt is szeretjük