Ez a két nagy válság a legtöbb ember életében eljön: a szakember tanácsai segítenek átvészelni

Hasznos tippek és tanácsok életkezdési és életközépi válság esetére, a Cégek Éjszakája apropóján.

mosolygo-no-iroda
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Munkaügyi szakemberek számára nem ismeretlen az életkezdési és az életközépi válság kifejezése: az emberek többsége felteszi magának a kérdést a 20-as évei elején, 40-es évei végén, hogy mit is kezdjen magával. A fejvadász szerint érdemes a lehető legtöbbet kihozni ezekből az időszakokból, arra is ad tippet, hogy ezt miként tegyük.

Teljesen átalakult az elmúlt években a piac, a cégek versenyeznek a jó munkaerőért, a munkavállalók pedig kreatív, modern módszerekkel próbálják megtalálni a számukra ideális környezetet. Ebben segít a Cégek Éjszakája nevű kezdeményezés is: április 2-án kitárulnak a vállalatok kapui, a leendő kollégák átérezhetik, mit adhat az adott munkahely az életükhöz.

A vállalatok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák, mit képviselnek, milyen körülményeket, értékrendet és perspektívát, fejlődési lehetőséget biztosítanak leendő munkatársaiknak. Deák Andrea, a Greensearch ügyvezetője, fejvadász mindkét életszakaszban lévő érdeklődők számára ad tippeket a sikeres kereséshez.

Életkezdési válság

Életkezdeti válságnak azt nevezzük, amikor egy fiatalra hirtelen rászakad az élet, és nehezen tudja, hogy melyik irányba induljon. A szakértő a következő tanácsokat adja a számukra:

- Egy mai fiatal az első öt munkában töltött évében átlagosan 2-3 munkahelyen fordul meg. A pályája kezdetén nem szabad kizárnia egyetlen iparágat sem, ezek a rendezvények pont arra jók, hogy a fiatalok belelássanak teljesen különböző profilú cégek életébe. Sztereotípiák dőlhetnek le ilyenkor, lehet, hogy olyan területet éreznek majd magukénak, amire eredetileg nem is gondoltak. 

- Divat a multikat támadni, de a valóság az, hogy olyan képzéseket és jövőképet adhatnak egy fiatalnak, amelyre magyar kkv-k ritkán képesek. Nem kell félni ezektől a nagyvállalatoktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Érdemes előre leírni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a munkavállaló számára igazán fontosak. Ilyen szempont lehet a könnyű megközelítés, a környezettudatos cégpolitika, a gyakori utazás vagy nemzetközi karrier lehetősége, a rugalmas munkaidő. Nem árt listát vezetni arról, hogy a kiszemelt cégek mennyire felelnek meg az elvárásoknak.

- Sok fiatal magányosan nőtt fel, mert szüleik a '90-es évek piacán éjt nappallá téve dolgoztak. Ezen fiatalok többsége szeretné megtalálni az ideális élet-munka egyensúlyt, hogy ne kövessék szüleik példáját. Az ilyen találkozások a cégekkel jó alkalmak arra, hogy kiderítsük, mennyire lehetséges ez az adott vállalatnál. 

Életközépi válság

Életközépi válságnak nevezzük, amikor a munkavállaló a 40-es 50-es éveiben felszabadul a gyereknevelés napi teendői alól, és energiával telve szeretne valami újat, hasznosat tenni. A fejvadásznak számukra is van tanácsa.

- Sokan szeretnének teljesen új dologba vágni, ám az én tanácsom az, hogy csinálják azt, amihez értenek. Ha egy új karrierről álmodoznak, érdemes azt előre felépíteni, rááldozni a hétvégéket, estéket, és lassanként beletanulni, mert bizony 8-10 év kell, mire az új hivatás is olyan pénzt hoz, amit az előzőben megszokott az ember.

- A váltás előtt érdemes elmenni egy önismereti tréningre, vagy alaposan végiggondolni, hogy mik teszik boldoggá az adott személyt, illetve vajon melyek azok a gyenge pontok, amelyeket azonosítani tud, és hajlandó tenni is azért, hogy változtasson rajta.

- Aki elmegy a Cégek Éjszakájára, annak jó ötlet lehet kicsit felkészülni az adott vállalatokból, és nem félni kérdezni. Érdemes utánajárni minden olyan szempontnak, amely érdekli az embert - javasolta a szakértő.

Április 2-án 16 óra és éjfél között kitárulnak a legnagyobb vállalatok kapui, az érdeklődőket buszok szállítják a helyszínek között. A munkáltatóknak lehetőségük nyílik bemutatni, mitől vonzó náluk dolgozni. További infók a honlapon, a Facebookon és az Instagramon találhatók.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük