3 szakma, amivel havi 1 milliót is kereshetsz: 10 év múlva is sokat fizetnek majd
Ezek a munkakörök tíz év múlva is keresettek lesznek, és már most is jól lehet velük keresni.

boldog-dolgozo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kutatások szerint a magyar informatikusok többsége a szaktudás gyors elévülését tartja az IT-szakma legnagyobb kihívásának. Bár az újabb és újabb technológiák megjelenése miatt az alkalmazható tudás elévülése valóban ezen a területen a leggyorsabb, több olyan munkakör is van a szektorban, amelyik hosszú távon is vonzó perspektívát kínál az informatikai karriert tervezők számára.

Az alábbi munkakörök tíz év múlva is keresettek lesznek, és jól fizetnek majd - állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters.

Adatelemző

Az adatelemző - angolul data scientist - szakemberek feladata a vásárlói szokásokról begyűjtött adatok feldolgozása, majd a jövőbeli fogyasztói döntések előrejelzése. Egy élelmiszerlánc vagy egy internetes áruház adatelemzője például képes megjósolni, hogy egy-egy termékből mekkora raktárkészletre van szükség ahhoz, hogy se fölösleg, se hiány ne alakuljon ki, így elkerülhető legyen a veszteség.

Programozó

Az adatelemzők által is használt szoftvereket a programozók - vagy más néven szoftverfejlesztők - írják: ők tervezik meg a különféle számítógépes programok, weboldalak és mobilapplikációk működését, majd készítik el az ezekhez szükséges programkódot. Mivel számos szektorban még csak most kezdik felismerni az IT szerepét, a jövőben tovább nő a munkaerőpiaci igény ezekre a szakemberekre is.

Szoftvertesztelő

A szoftvertesztelők feladata az, hogy megbizonyosodjanak az elkészült programok hibátlan működéséről. A szerepük ezért alapvető fontosságú például egy orvosi, egy közlekedési vagy egy távközlési eszköz programjának előállítása során.

- Mindhárom területen nélkülözhetetlenek olyan készségek, amelyek a technológia fejlődése mellett is értékesek maradnak hosszú távon is. Ilyen a speciális gondolkodásmód vagy a kreatív problémamegoldó készség, amelyek nem avulnak el, ezért ezek a munkakörök egy évtized múlva is keresettek lesznek - mondja Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

1 millió forint felett is lehet keresni

- Mindhárom munkakör nagyon megbecsült az IT-szektorban, így általánosságban elmondható, hogy ezeken a területeken 600 ezer és 1,2 millió forint között keresnek a 4-5 év tapasztalattal rendelkező hazai szakemberek. Nem véletlen, hogy a Business Insider amerikai gazdasági hírportál szerint ezek is a jövő 13 legjobb IT-munkaköre közé tartoznak - jegyzi meg Filep Szabolcs.

 - A fintechforradalom után a szoftverek a mezőgazdaságot is kezdik megreformálni és hatékonyabbá tenni: segítségükkel az agráriumban optimalizálni lehet például azt, hogy milyen sűrűn kell elvetni a vetőmagot, és a talaj minőségétől függően mennyi műtrágya kell. A jövőben az ipar különböző területein, sőt a politikában is még nagyobb szerep jut majd a szoftvereknek - állítja a szakember.

Fotók: Getty Images

Bosszút álltak a kollégán, amiért szabadságra ment

Nagyban megkönnyíti az irodai létet, ha az ember olyan közösségben tevékenykedik, ahol mindig belefér egy-egy poén a dolgos hétköznapokba. A következő képekről egyértelműen látszik, hogy egy kis viccelődés a világ minden táján jól jön, és a legtöbb munkahelyen nem lesz sértődés abból, ha a kollégák humorral oldják a feszültséget. 

Ezt is szeretjük