Milyen tanfolyamot végezz, hogy már iskola befejezése előtt jó munkát kapj?

A képzés után a diákok 400-450 ezer forintos bruttó átlagfizetésről indulhatnak.

diakok (2)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szívesen építik az informatikus szakmára új életüket a külföldről visszatérők - derül ki a Progmatic adataiból. Az itthoni cégek ajánlatai olyan versenyképesek, hogy a programozóiskolának akadt olyan diákja is, aki előzetes terveit felrúgva nem utazott külföldre új munkája miatt.

A hazai viszonyok között továbbra is kiemelkedő fizetésre számíthatnak a programozók, amit a többi között a Hays Salary Guide is alátámaszt, miközben az IVSZ tanulmánya szerint is legalább 22 ezren hiányoznak a piacról.

Ezt mutatják a programozóiskola számai is, hiszen a képzés után a diákok 400-450 ezer forintos bruttó átlagfizetéssel indulhatnak neki pályájuknak. Hogy mekkora a hiány képzett informatikusból, azt jól jelzi, hogy akár még a programozói tanfolyam elvégzése előtt is kaphatnak állásajánlatot a tanulók. Ez a hihetetlen piaci igény pedig az előrejelzések szerint a belátható jövőben sem változik.

Itthon kezdenek új életet

A Progmatic összes eddigi tanfolyamán vettek részt nyugatról hazatérő diákok. - Tanulóink 12%-a külföldről jött vissza Magyarországra, hogy segítségünkkel új szakmába vágjon bele - mondta el Muraközy Andrea. Az intézmény ügyvezetője kiemelte: a diákok 3%-a érkezett azzal a szándékkal, hogy külföldre megy a megszerzett tudással.

Londoni McDonald’s-ból a budapesti Nokiához

A hazatérők motivációja a korábbi kiköltözésre igen változatos képet mutat, de van közös elem is. - Mindenki a pénzért megy ki - mondta el Krisztián, aki a közszférát hagyta hátra, hogy az egyik londoni gyorsétterem segítségével megvesse a lábát Nyugat-Európában. Sikerült hamar jobb munkát találnia, de ennek ellenére hazatért, hiszen minden Magyarországhoz kötötte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy idő után úgy érezte, nincsen más alternatívája itthon, mint a programozás kitanulása, hiszen nincsen nagyon másik szakma, melyben ilyenek a lehetőségek. Felvételizett az ELTE-re, ugyanakkor szüksége volt rá, hogy mielőbb el is tudjon helyezkedni, ekkor döntött az öt hónapos programozói kurzus mellett. Elmondása szerint vér és verejték kellett a több fronton való teljesítéshez, de valódi sikersztoriról lehet beszélni, hiszen a nyár óta a Nokiánál foglalkoztatják.

Hamar megtérülő szakma

Az iskola egyik hölgy visszatérője az egyetem befejezése után nyelvtanulási szándékkal és némi pénz félretevésének reményében hagyta itt hazánkat. A német-amerikai munkavállalás ideje alatt autodidakta módon kezdte el képezni magát programozónak.

A tanfolyam mellett azért döntött, mert nem akart ismét hosszú éveket az iskolapadban tölteni visszatérése után, ami ráadásul nem is biztos, hogy megfelelő szakmát biztosított volna. Olyan munkára vágyott, amivel másoknak segíthet, és ami folyamatos gondolkodást és önképzést jelent. A Morgan Stanley amerikai pénzintézet budapesti irodájában ezt sikerült is megtalálnia. 

Visszatérés

Iván Gergely azzal a szándékkal érkezett a tanfolyamra, hogy a megszerzett tudást külföldön kamatoztassa. Ám már az előtt ajánlatot kapott egy hazai kkv-tól, hogy elvégezte volna a tanfolyamot - ami miatt ideiglenesen le is mondott a költözésről, sőt később a programozóiskola mentora lett. A külföldi útra már inkább csak tapasztalatszerzésként tekint, hiszen mindenképp visszatérne hazánkba - húzta alá.

Képek: Getty Images Hungary, Progmatic.

Ezt is szeretjük