Látványos természeti jelenség zajlott a Bükkben: télen igazi csodának számít

A Vöröskői-karsztforrás ebben az időszakban csak nagyon ritkán tör fel.

karszforrás-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eddig sem volt titok, hogy Magyarország hihetetlenül gazdag természeti csodákban, és varázslatos tájakból sincs hiány. A Vöröskői-karsztforrás is ide tartozik, nemrég pedig nagy meglepetést okozott a kirándulóknak.

A Bükkben, Felsőtárkány közelében található az időszakos karsztforrás, ami általában évente két-három hónapig aktív. Ez azonban főleg a tavaszi, hóolvadást követő időszakra jellemző, ezért mindenkit meglepett, hogy már most, február közepén feltört.

Csodálatos látvány a Bükkben

A karsztforrás a Vöröskő-hegy oldalában, a Stimecz-ház végállomástól induló erdei tanösvény végpontjánál ered, a tavaszi időszakban pedig sok kiránduló keresi fel, hiszen nagyon látványos az aktivitása. Az olvadó hó akár hetekig is bujkál a hegység alatti barlangrendszerben, majd kora tavasszal a felszínre tör, épp ezért a területen több karsztforrás is megtalálható.

Újra magasba szökött a Vöröskő-forrás!💧🌊 Az elmúlt napokban csapadékból nem volt hiány. A sok víz működésbe hozta a "...

Közzétette: Lillafüred Online – 2021. február 17., szerda

Ha nagyobb mennyiségű csapadék zúdul a hegységre, akkor nemcsak a hóolvadás indíthatja be a forrásokat, hanem a mészkőbe beszivárgó víz is, a Bükkben átlagosan az esőzések által lehulló csapadék 20-36 százaléka bekerül a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd feltör onnan. Most is ez történt, hiszen a Bükkben nem voltak szárazak az elmúlt hetek, így a Vöröskői-karsztforrás idő előtt működésbe lépett. A szokatlanul korán érkező jelenségről a Lillafüred Online számolt be.

Barangold be a Bükki Nemzeti Park varázslatos vidékét: az Egri országút mentén számos csodát találsz

A Bükki Nemzeti Parkon keresztül haladni már önmagában gyönyörű, még jobb, ha van az embernek ideje megállni egy-két fontosabb látnivalónál!

(Borítókép forrása: cow66 / Indafotó)

Ezt is szeretjük