Brutálisan gyilkolt, mégis felmentették: ezért úszhatta meg Amanda Knox

Bár felmentették, sokan továbbra is bűnösnek tartják a diáklányt.

Az elmúlt hónapokban szinte az egész világ megismerte Amanda Knox nevét. A diáklányét, aki vádlói szerint egy szexuális orgia során brutálisan meggyilkolta lakótársát, a lányét, akit a nemzetközi média az ártatlan áldozattól a drogos, hedonista életművészen át a szociopata őrültig már sok mindennek nevezett. Bár a vádak alól felmentették, sokan elégedetlenek az ítélettel, azt állítva, döntésével az olasz bíróság csupán a médiának és Amerikának hódolt be. Érdemes megismerni mindkét oldal érveit.

Meredith Kercher meggyilkolása

Meredith Kercher csupán 21 volt, amikor máig tisztázatlan körülmények között, 2007. november 1-jén az olaszországi Perugiában brutális módon meggyilkolták. Az igazságügyi orvos szakértők és a helyszínelők szerint a lány torkát egy konyhakéssel vágták el, miután szexuálisan is zaklatták, illetve megerőszakolták.

A lány egy brit egyetem cserediákja volt, és másik három lánnyal lakott együtt, közöttük a hírhedtté vált Amanda Knoxszal, akinek a vád szerint két fiúval együtt nem kevés köze volt a gyilkossághoz és az erőszakhoz. Rudy Guede perugiai lakost vádolták először, aki elmenekült a helyszínről, majd csak Németországban sikerült elfogni, köszönhetően egy szerencsétlen bliccelési kísérletnek. Guede 30 év börtönt kapott, melyből 16-ot kell letöltenie.

A másik két feltételezett elkövetőt, Amanda Knoxot és volt barátját, az olasz diákot, Raffaele Sollecitót 2009-ben az elsőfokú bíróság 26, illetve 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ügyészség álláspontja szerint Meredith a végzetes napon arra ért haza, hogy Knox és a másik két fiú hármasban, drogok hatása alatt tartott szexuális orgiát, melybe őt is be akarták vonni. Mivel azonban tiltakozott, kényszerítették, a két fiú megerőszakolta, majd valamelyikük elvágta a torkát.

Knox körme alatt megtalálták Kercher DNS-ét, a konyhakésen pedig Amanda Knoxét. A bizonyítékok, bár szemtanúk és valós indítékok nem voltak, az elsőfokú bíróságnak elegendőnek bizonyultak a súlyos ítélethez.

Végzetes üstökös tart a Föld felé?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ügy lezárása

A négy éven át húzódó ügy 2011. október 3-án Knox és Sollecito felmentésével zárult le. A védelem szerint a bizonyítékokat nem kezelték megfelelően, azok szennyezettek lehettek, és nem is megfelelő módon szerezte be őket az olasz rendőrség.

Amanda családja is azt állította, mindez egy amerikai vagy brit bíróságon korántsem lenne elegendő egy ítélethez. Az ügyészség az irányú kérését, hogy újabb DNS-vizsgálatot végezhessenek el, a bíróság elutasította, végül pedig a vádat is ejtették a gyenge lábakon álló bizonyítékok és azok szabálytalan kezelése miatt.

Mindeközben Amanda Knox Amerikában valódi nemzeti hőssé vált, számos szervezet alakult meg a védelmére, valamint nemzetközi szinten tiltakoztak fogva tartása ellen. A vélemények azonban ennek ellenére is rendkívül kétpólusúak. Míg az egyik oldal szerint Amanda nem több, mint egy ártatlan, meghurcolt, a gyilkosság idején még csupán 20 éves diáklány, a másik oldal szerint hiába a látszat, a fiataloknak mind közük volt a gyilkossághoz.

Utóbbi vélemény hívei egyetértenek az ügyészséggel, miszerint Amanda egy ravasz, hedonista, drogos fiatal, aki Sollecito levelei alapján is kicsapongó szexuális életet élt, sok alkoholt ivott, és sokszor használt kábítószert, emellett többek között nemi erőszakról írt novellája sem ártatlan jellemére vallott. Ahogy az sem, hogy kirúgták korábbi olasz munkahelyéről, Amerikában pedig arra is volt példa, hogy egy buliról bevitte a rendőrség.

Akik máig bűnösnek tartják, előszeretettel hivatkoznak többször is visszavont, majd megváltoztatott vallomására, valamint furcsa viselkedésére. Első kihallgatása előtt még cigánykereket is vetett, volt, hogy higgadtan ült a bírák előtt, máskor pedig könnyek között tartott beszédet a börtönélet nehézségeiről.

Mégis bűnös?

Bár a végső ítéletet a teremben taps fogadta - Kercher testvére zokogva ment ki -, az épület előtt dühös tömeg kántálta a szégyen szót, emellett azóta is számos fórumon osztják meg véleményüket azok, akik még mindig bűnösnek tartják a lányt.

Az összeesküvés-elméletek szerint Knox csupán jó színész volt, akinek felmentése többek között diplomáciai okokból történt - a lány mellett szenátorok álltak ki -, valamint azért, hogy ne sérüljön az olasz igazságszolgáltatás nemzetközi híre. Az igazságszolgáltatást hozzá nem értéssel és antiamerikanizmussal is vádolták - utóbbit sokan azért tartják nevetségesnek, mert az olasz fiú is épp olyan súlyos büntetést kapott első fokon.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A közvélemény ezen része továbbá azt is felháborítónak tartja, hogy a média a pozitív diszkrimináció által vezérelve gyakorolt nyomást a bíróságra, Amandát ártatlannak beállítva csupán azért, mert fiatal, fehér, amerikai lány, aki ráadásul angyali arccal rendelkezik. Úgy vélik, ha egy kevésbé előnyös külsejű, esetleg nem fehér nő került volna a vádlottak padjára, az ügynek is más lett volna a kimenetele.

Képek: www.dnatestingblog.com; willsavive.blogspot.com; en.wikipedia.org Meredith Kercher szócikke.

Szerinted Amanda Knox bűnös vagy ártatlan?

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük