Új veséért ment a játék: 3 botrányos valóságshow, mely kiverte a biztosítékot

Némelyiket lehet szeretni és gyűlölni is, a következők azonban mindenkit felháborítottak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mióta csak léteznek, a valóságshow-k alaposan megosztják a közvéleményt. Vannak, akik szenvedélyesen szeretik a hasonló műsorokat, míg mások jó szórakozásnak tartják, vagy épp titokban követik nyomon őket. És vannak, akik hevesen tiltakoznak sugárzásuk ellen, mondván, hogy a tévénézők felé kultúrát és tudást kellene közvetíteniük az egyes csatornáknak ahelyett, hogy szellemi és lelki értelemben is amortizálnák őket a realitykkel. A következő valóságshow-k különösen nagy vihart kavartak.

Játék egy haldokló veséjéért: Big Donor Show

A minden idők egyik legfelzaklatóbb tévéshow-jaként közismertté vált Big Donor Show-t 2007. június 1-én adta le egy holland televízió. A vetélkedő során három vesedonációra szoruló jelölt versengett az életmentő szervért, egy olyan haldokló nő veséjéért, akinek feladata az volt, hogy kiválassza a nyertest.

A 37 éves Liza a jelöltekkel és családjukkal való beszélgetések során, valamint kór- és élettörténetük ismeretében döntötte volna el, ki kapja a vesét, mielőtt azonban kimondta volna azt a bizonyos nevet, a műsorvezető, Patrick Lodiers elmondta a nézőknek, hogy nem ilyen módon akarnak túladni egy vesén, azzal ugyanis még ők is túl messzire mennének.

A tévécsatorna műsora átverés volt, bár a jelöltek valóban donorra szorultak volna, a haldokló Lizát egy színésznő játszotta, a show célja pedig az volt, hogy felhívja a figyelmet a holland donorok hiányára és a probléma fontosságára.

A műsor már előzetes reklámja alapján is szinte mindenkinél kiverte a biztosítékot - a holland kormány be is akarta tiltani sugárzását -, és, bár célja nemes volt, az eszközt sokan tiszteletlennek és a jó ízlés határain kívül esőnek tartották. Bár tény, hogy a hatalmas publicitás jót tett az ügynek.

Mert egy menyasszony csak így lehet tökéletes: Bridal Plasty

A 2010 novemberétől az E! networkön sugárzott, Bridal Plasty nevű valóságshow-ban 12 nő versenyzett az álomesküvőért, illetve különféle plasztikai beavatkozásokért.

A műsor folyamán a jelentkezők az esküvői tematika szerint hajtottak végre feladatokat, miután pedig mindenkinek írnia kellett egy plasztikai műtéteket magában foglaló kívánságlistát, a heti nyertes mindig kipipálhatott egyet róla. A verseny végső győztese pedig amellett, hogy igazi álomesküvőt szervezhetett magának, a listán szereplő összes műtétet megkapta.

A vőlegény ráadásul az esküvő napjáig nem láthatta a leendő arát, nem utolsósorban pedig vadonatúj megjelenését. A valóságshow a józan gondolkodású közönséget egy emberként háborította fel, főként, miután szinte minden adásban elhangzott, hogy a kiesők egy pillanat alatt elveszítették a lehetőséget arra, hogy tökéletes menyasszonyok legyenek.

15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy esküvő, ahol semmi sem volt igaz: My Big Fat Obnoxious Fiancé

A szabad fordításban Nagy, kövér, ellenszenves jegyesem névre hallgató valóságshow a 2003-as, 2004-es év során csupán egy szériát ért meg, ugyanis teljes mértékben a játékosok átverésére alapult, így másodjára nem lett volna érdekes.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A Fox Network hat egyórás epizódból álló műsora során egy általános iskolai tanárnőnek, Randi Coy-nak és egy Steve Williams nevű férfinak kellett 12 nap alatt eljutni az esküvőig, valamint összes családtagjuknál elérniük azt, hogy ne ellenezzék a házasságkötést. A nyeremény 250 ezer dollárt jelentett a férfinak, a nőnek, valamint családjuknak is. Randi azonban nem tudta, hogy Steve és családjának tagjai színészek, kiknek célja az, hogy megnehezítsék a dolgát.

Mindez csak az esküvőn derült ki: mikor Steve elárulta, hogy az egész csak színjáték, Randi sírni kezdett - jutalmul azonban ő és gyanútlan családja is az eredeti nyeremény dupláját kapta meg.

A sikeresnek nevezhető show-t német és francia csatornák is megvették, azonban nem aratott osztatlan sikert, számtalan kritikus és néző szerint ugyanis nemcsak a házasság szentségéből űzött gúnyt, de a kövér embereket - Steve ugyanis az volt - sztereotip módon idegesítőnek és kellemetlennek állította be, akikkel senki nem házasodna össze szívesen. Mindemellett úgy vélték, a műsor azt igazolta, hogy a pénzzel szemben az emberi méltóság teljes mértékben értéktelen.

Képek: www.textually.org; www.toutlecine.com.

Te melyik napjainkban futó valóságshow-t tartod botrányosnak?

OLVASD EL EZT IS!

  • állatvilág
  • videó

10 milliók imádják őket

Ezt is szeretjük