A boldog élet 3 tartópillére a szakértő szerint: mi kell ahhoz, hogy stabilak legyenek?

A szakértő összegezte, milyen fő tényezőkön alapszik a boldogság.

GettyImages-525848907 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan és sokszor kísérelték már meg felkutatni, megfogalmazni, megérteni a boldogság mibenlétét.

Grant Hilary Brenner, a pszichiátria tudományágának elismert tudósa írásában egy speciális modellel felelt válaszként, amely a boldogság három pillérét világította meg.

A boldog élet tartópillérei

A PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis) segítségével közel 2500, különböző országokban készült boldogságról szóló tanulmányt vettek sorra, majd kiválasztották a végső, 155-öt mélyelemzésre, melyek 100 országból és 44 kultúrából származtak.

A tanulmányok alapján megnevezték a boldogság három tartópillérét: ezek az egészség - mentális, érzelmi és/vagy fizikai -, a remény - életcélok, személyes fejlődés, gazdasági vagy anyagi körülmények -, valamint a harmónia - ideértve minden társadalmi, családi, kulturális, spirituális és vallási, valamint környezeti tényezőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 155 tanulmányt összegző kutatás szerint e három boldogságpillér több kisebb alkotóelem meglétével valósulhat meg, melyek a magánéleti egyensúly, a társas kapcsolatok ápolása, önmagunkkal és másokkal való törődés, valamint a kultúrával, hagyományokkal, közösséggel, vallással és környezettel való harmónia.

Az integrált modell a boldogság konstrukciójának univerzálisan alkalmazható koncepcióját adta. A szakértő szerint első blikkre az egészség, a remény és a harmónia hármasa kifejezetten egyszerűnek hathat, ez a hármas egy ökoszisztémát alkot, egy olyan élő rendszert, ami a mindennapjaink részét képezi. Nem kínál gyors megoldást, de jobb a lassú javítás, mint az eredmény nélküli - tartja a pszichiátria ismerője.

Hogyan lehet fejleszteni az alappilléreket?

Tudván, hogy a boldogság alappillérei az egészség, a remény és a harmónia, érdemes elmélyülni a tudatos fejlesztésükben.

A testi egészségért mi magunk is tehetünk a mindennapokban: a helyes táplálkozás és a rendszeres sport alapvetőek, ám nem szabad megfeledkezni a különböző szűrővizsgálatokról és az esetleges egészségügyi problémák célirányos orvosi kezeléséről sem.

Ami a mentális egészséget illeti, Oludara Adeeyo pszichiáter szerint elengedhetetlen hozzá a megfelelő mennyiségű alvás és pihenés, a közösségi média használatának csökkentése, az emberi kapcsolatok erősítése, az esetleges nehézségekhez való könnyed, optimista hozzáállás, a tápanyagokban gazdag táplálkozás, a napsütés, valamint a fizikai aktivitás.

Boldogságunkban a remény életben tartásának is fontos szerepe van. Dr. Charles Snyder reménykutató szerint az érzés akkor ébred fel az emberben, amikor sikerül beazonosítania a számára lehetséges utakat, melyeken haladva - mindennek dacára is - elérheti a céljait.

Végül a harmónia fenntartásához Ed Diener DRAMMA-modelljét (Detachment, Relaxation, Autonomy, Mastery, Meaning, Affiliation) érdemes megismerni. A betűszó magában foglalja, ami a harmónia eléréséhez szükséges. Fontos a zavartalan kikapcsolódás, illetve az egyszerre egy dologra, a jelenre koncentrálás. Elengedhetetlen, hogy az ember érezze, mások figyelnek rá, és ő is tehet értük. 

Derítsd ki, mi a különbség az önszeretet és a nárcizmus között!

Korábbi cikkünkben arról írtunk, mi a különbség az önszeretet és a nárcizmus között.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük