Így élhetsz egy jobb életet 2023-ban: 8 dolog, ami sokat segít benne
Az év boldogabb lehet, ha ezekre a dolgokra külön is odafigyelsz.

jobb-ev
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor véget ér egy év, a legtöbb ember visszatekint: ki-ki könnyű vagy nehéz szívvel, de értékeli a mögé kerülő esztendőt.

Egyúttal egy kívánság is születik, hogy a következő év legalább olyan jó legyen, de a legtöbb esetben sokkal jobban reménykednek az emberek. De vajon mi kell ahhoz, hogy ez teljesülhessen? Az általános receptet nem is lehetetlen megfogalmazni: Jordan Florillo Scottl pszichológus megkísérelte.

Jobb élet 2023-ban

Scottl, aki egyébként buddhista pszichológiában jártas, úgy gondolja, hibás dolog úgy gondolkodni, hogy majd akkor lesz jobb az életem, ha lefogyok, ha elköltözöm, ha más pályára lépek.

A jobb élet akár már ma, akár ebben a pillanatban is elkezdhető a Buddha tanításaiból ismert nemes nyolcrétű ösvény mentén, mely a buddhista hitéleti gyakorlat alapját adja. Nyolc eszméről van szó, mely magatartás- és viselkedésformákat tartalmaz a bölcsesség, az életvitel és a koncentráció témaköreiben. Buddha szerint az ember úgy szabadulhat meg a szenvedéstől, ha e nyolcrétű ösvényt követi, és közben megszabadul vágyaitól.

1. Helyes szemlélet - higgy a négy nemes igazságban, azaz abban, hogy az élet szenvedés, ami pedig a mulandó dolgok iránti vágyból származik.

2. Helyes szándék - légy nyitott a fejlődésre, javulásra.

3. Helyes beszéd - az őszinte beszéd rendkívül fontos a mindennapokban, ezért erre kell törekedni. A kommunikáció legyen mindig célirányos.

4. Helyes viselkedés - kerüld a bűnöket! Észben tartva a jó és rossz közötti különbséget, mindig mérlegeld a cselekedeteid.

5. Helyes életvezetés - ez a pont a munkára vonatkozik. Olyasmit végezz, ami nem kíván meg sem csalást, sem hazugságot, vagy olyan tettet, amellyel másoknak kárt okozol.

A cikk az ajánló után folytatódik

6. Helyes erőfeszítés - légy elővigyázatos és kitartó a másik hét elv gyakorlásakor. A buddhizmus szerint annak az embernek, aki lusta és önző, nincs esélye a változásra.

7. Helyes éberség - fejleszd fel minél inkább az önismereted. Összpontosíts a jelenre, és ne a múltra vagy a jövőre. 

8. Helyes elmélyedés - a buddhizmusban ez a pont a koncentrációs gyakorlatokra, vallásos éneklésre, légzéstechnikákra vonatkozik. Meditálj, és szabadítsd meg az elméd minden más gondolattól, csak azt tartsd meg, melyre összpontosítasz. Így eljuthatsz a legmagasabb szintre, amit a buddhizmusban samadhinak hívnak.

Ne keresd mindenáron!

Tudtad, hogy az lesz a legboldogtalanabb, aki megszállottan keresi a boldogságot? Csak lazán!

Ezt is szeretjük