Egykor élő emberi testeken mutatják be, milyen tökéletes a szervezetünk

Az új Bodies kiállítás valódi emberi testeket és szerveket mutat be.

Bodies kiállítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2008 és 2018 után idén február végén visszatér a Bodies kiállítás Budapestre, a Bálna mintegy 1500 négyzetméterén. A Bodies 2.0 - A bennünk rejlő univerzum című tárlat valódi, egykor élő emberi testeket és szerveket mutat be abból a célból, hogy a látogatók megértsék saját testük működését, így felértékelődjön egészségük megőrzése is.

A mostani az eddigi kiállításoktól eltérve más megközelítésből mutatja meg a látogatóknak, hogy mennyire bonyolult és tökéletes az emberi szervezet. A kiállítás részletesen feltárja testünk felépítését és egyediségének lenyűgöző nagyszerűségét.

Preparált testek a Bodies 2.0 kiállításon

A tárlaton új, eddig soha nem látott testek kerülnek bemutatásra. A Bodies 2.0 - A bennünk rejlő univerzum egy tudományos, oktató kiállítás, amely mintegy 200 preparált szervet és egész testet mutat be az érdeklődőknek, amelyeket úgynevezett plasztinációs eljárással őriztek meg az utókor számára.

A plasztinációs eljárás egy viszonylag új tartósítási módszer, amely a testből a vizet és a lipideket elvonja, majd folyékony műanyaggal helyettesíti, amely megszilárdulása után egy tartós anatómiai mintát formál. A folyamat mikroszkopikus szinten képes sértetlenül megőrizni a test legfinomabb, legtörékenyebb szövetét is.

Hiteles preparátumokat eredményez, amelyek vizsgálata, tanulmányozása egyszerű, így rengeteg titkot, fel nem tárt információt, adatot tudhatunk meg a szervezetünkről. Mindezt érthetően, a mobilunkra ingyenesen letölthető, többnyelvű, hangos tárlatvezető applikáción keresztül, illetve a kiállítás területén dolgozó orvostanhallgatók segítségével.

A kiállítás betekint a bőrünk alá, feltárja testünk felépítését, rávilágít az egyedi összetettségre. A látogatók az egyedülálló, impozáns környezetben testközelből létesíthetnek kapcsolatot az emberi preparátumokkal, ezáltal belelátnak saját szervezetük működésébe is. A kiállítás megismerteti mindazokat a szerveket, amelyek a gondolkodásért, a légzésért, a mozgásért felelősek, valamint bemutatja a vérkeringés autópályáit, amely a motort folyamatosan mozgásban tartja.

A kiállítás bemutatja az emberi testet kutató tudományágak történetét is, érzékletesen szemlélteti, hogy az emberiség hova jutott a saját testének megismerésével kapcsolatban Galen anatómia vázlatai óta.

A Bodies 2.0 során egy moziteremben vetített dokumentumfilm is segít a látogatókat bevezetni a saját testük eddig ismeretlen világába. A kiállítás melletti VR-teremben további tematikus videókat és játékokat ismerhetnek meg az érdeklődők, illetve a tárlathoz kapcsolódik egy speciális greenbox fotósarok és ajándékshop is.

A Bodies 2.0 - A bennünk rejlő univerzum 2020. február 26-tól tekinthető meg a Bálnában. Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Fotók: EMS Entertainment LLC

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

10 kérdéses kvíz az emberi testről

Bár a biológiadolgozatra a középiskola után már sokaknak nem kell készülniük, nem árt tisztában lenni a test működésével és néhány egyszerűbb anatómiai kérdéssel sem. Tíz kérdésből hányat találsz el?

10 kérdéses kvíz az emberi testről: te mennyire tudod a választ?

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük