Mennyi vér van az emberi testben? A felnőttek nagy része nem tudja a választ
Többek közt a magasság is befolyásolja, de egy átlagos felnőtt ereiben kevesebb mint 10 liter vér áramlik át nap mint nap.

ver-vizsgalat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik a vér puszta említésétől is émelyegni kezdenek, pedig a test egyik legfontosabb szállító közege azokban is megtalálható, akik iszonyodnak tőle.

A tápanyagok és oxigén szállításáért felelős testnedv bármely paraméterének megváltozása valamilyen betegség előjelzője lehet, ezért fontos rá odafigyelni. 

Mennyi az annyi? 

Amikor elvágod az ujjad főzés közben, a szűnni nem akaró vérzéskor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy sosem áll el a csordogálás, és, hogy helyben elvérzünk. Szerencsére azonban a szervezetben nincs ennyire milliliterre kiszámolva, mennyi vér kering, tehát az ilyen minimális veszteségek beleférnek anélkül, hogy ájulás vagy veszélyes mértékű veszteség lenne a kétbalkezesség vége.

vér vérzés seb sebesülés térdsérülés

Egy átlagos felnőttben ugyanis nap mint nap 4-5 liter vér áramlik a kislábujjától a feje búbjáig, hogy ellássa feladatát. Ehhez képest szinte elképzelhetetlen, hogy egy kék bálnában 220 liter kering, míg egy csecsemőben nagyságrendileg ugyanannyi, mint egy házi macskában. Néhány adat segítségével egy online kalkulátor személyre szabottan is kiszámolja, hogy körülbelül milyen mennyiségű vérrel gazdálkodik a szervezet, a veszélyes veszteség mértéke azonban sokkal egyénre szabottabb. Az elhízás, illetve egyéb, fennálló betegségek befolyásolják, kinél mennyi a limit. 

A véradóktól körülbelül fél liter vért vesznek alkalmanként, ami egyáltalán nem borítja fel a homeosztázist: másfél literes vérveszteség felett azonban egyre kritikusabb következményekkel kell számolni, például egy baleset esetén. A vérnek azonban nemcsak a mennyisége, de a minősége is rendkívül fontos: a megfelelő vércukorszint és vérzsírértékek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élj.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Klasszikus tetoválások

A tetováláshoz alapvetően szükség van egy vékony tűre, amivel a bőr alá tudják fecskendezni a festékanyagot. Ezekhez a művekhez azonban, bármilyen meglepő, nem volt szükség semmiféle fecskendőre. 

Ezt is szeretjük