Mennyi vér van az emberi testben? A felnőttek nagy része nem tudja a választ

Többek közt a magasság is befolyásolja, de egy átlagos felnőtt ereiben kevesebb mint 10 liter vér áramlik át nap mint nap.

Emberi test vérmennyisége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak, akik a vér puszta említésétől is émelyegni kezdenek, pedig a test egyik legfontosabb szállító közege azokban is megtalálható, akik iszonyodnak tőle.

A tápanyagok és oxigén szállításáért felelős testnedv bármely paraméterének megváltozása valamilyen betegség előjelzője lehet, ezért fontos rá odafigyelni. 

Mennyi az annyi? 

Amikor elvágod az ujjad főzés közben, a szűnni nem akaró vérzéskor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy sosem áll el a csordogálás, és, hogy helyben elvérzünk. Szerencsére azonban a szervezetben nincs ennyire milliliterre kiszámolva, mennyi vér kering, tehát az ilyen minimális veszteségek beleférnek anélkül, hogy ájulás vagy veszélyes mértékű veszteség lenne a kétbalkezesség vége.

vér vérzés seb sebesülés térdsérülés

Egy átlagos felnőttben ugyanis nap mint nap 4-5 liter vér áramlik a kislábujjától a feje búbjáig, hogy ellássa feladatát. Ehhez képest szinte elképzelhetetlen, hogy egy kék bálnában 220 liter kering, míg egy csecsemőben nagyságrendileg ugyanannyi, mint egy házi macskában. Néhány adat segítségével egy online kalkulátor személyre szabottan is kiszámolja, hogy körülbelül milyen mennyiségű vérrel gazdálkodik a szervezet, a veszélyes veszteség mértéke azonban sokkal egyénre szabottabb. Az elhízás, illetve egyéb, fennálló betegségek befolyásolják, kinél mennyi a limit. 

A véradóktól körülbelül fél liter vért vesznek alkalmanként, ami egyáltalán nem borítja fel a homeosztázist: másfél literes vérveszteség felett azonban egyre kritikusabb következményekkel kell számolni, például egy baleset esetén. A vérnek azonban nemcsak a mennyisége, de a minősége is rendkívül fontos: a megfelelő vércukorszint és vérzsírértékek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élj.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Klasszikus tetoválások

A tetováláshoz alapvetően szükség van egy vékony tűre, amivel a bőr alá tudják fecskendezni a festékanyagot. Ezekhez a művekhez azonban, bármilyen meglepő, nem volt szükség semmiféle fecskendőre. 

Elképesztő, mit rejtenek a modellek ruhái: kétszeresen is csodát alkotott a művész

Ezek a művek valójában mind festmények, de olyan élethűek, hogy elállt a lélegzetünk.

Elolvasom
Ezt is szeretjük