Meglepő dolgot produkál a magzat teste az anyaméhben: evolúciós oka lehet
A kutatók szerint ez a felfedezés meglepőbb, mint más evolúciós maradványok.

magzat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az evolúció eddig ismert, valószínűleg legősibb maradványát fedezték fel az emberi magzatban: a kézben egy időre kialakulnak, majd születés előtt többségében eltűnnek a gyíkokéra emlékeztető extra izmok. Nem tudni, az emberi szervezet miért építi fel, majd tünteti el ezeknek az extra izomstruktúráknak a többségét - idézte a BBC hírportálja a Development című tudományos lap friss számában megjelent tanulmányt.

Az extra izmokat a kutatók 7-13 hetes magzatokról készített 3D-s felvételeken fedezték fel. Amikor születés után is megmaradnak az ősi izmok, az néha a végtag deformitásával függ össze. Rui Diogo, az amerikai Howard Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint felfedezésük segíthet megérteni ezeket a születési rendellenességeket.

- A hüvelykujjunk felé sok izom vezet, ezért tudunk vele nagyon pontos mozdulatokat végrehajtani, a többi ujjhoz vezető izmok közül azonban sokat elveszítettünk. Az evolúció során nem volt rájuk nagy szükségünk - mondta Diogo.

A kutató szerint az ősi kézizmok időleges fennmaradása meglepőbb, mint más evolúciós maradványok: a vakbélnyúlvány, a bölcsességfogak vagy a farokcsont megmaradása. - Mintegy 250 millió éve veszítettük el ezeket az izmokat. Egyetlen kifejlett emlős, patkány vagy kutya sem rendelkezik velük - magyarázta a kutató.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A tanulmány újdonsága, hogy nagy pontossággal láttatja, a fejlődés során mikor tűntek fel vagy vesztek el egyes struktúrák. Felveti azt a kérdést, hogy mi mindenünk hiányozhat még, mi mindent találhatunk, ha részleteiben, fejlődésében vizsgáljuk meg a teljes emberi testet, mi az oka, hogy eltűnnek, majd újra kialakulnak egyes struktúrák - idézte a BBC Sergio Almécija antropológust, az Amerikai Természettudományi Múzeum kutatóját.

Fotók: Getty Images

Ilyen lesz az emberi test 500 ezer év múlva

A jövő emberéről egyes haszontalan testrészek valószínűleg már hiányozni fognak. Nézd meg, melyek azok, amelyek változáson mehetnek át, vagy eltűnhetnek az elkövetkezendő évszázadokban.

Ezt is szeretjük