Csődközelben a BKV: emelkednek a jegyárak?

Íme, az új előterjesztés

Nem emelnék a tarifát, nem ritkítanák a járatokat. Február végére tolódhat az összeomlás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki csütörtök este belekóstolt a budapesti délutáni-éjszakai életbe, és mindezt BKV-val tette, apró ízelítőt kaphatott abból: milyen, ha egy közlekedési társaság a csőd szélére kerül. A 3-as metró műszaki hiba miatt állt, a 4-6-os vonalán pedig pótlóbuszok szállították az utasokat.

Várszegi Gyula, a BKV elnök-vezérigazgatója január elején jelezte a városvezetésnek, hogy a társaságot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, ami miatt megbénulhat a főváros tömegközlekedése.

Az elnök-vezérigazgató levele szerint az MKB Bank arról értesítette a társaságot, hogy január 27-én lejár 8,9 milliárd forint összegű hitel, és miután a pénzintézet nem látja biztosítottnak a cég stabil működését, csak állami készfizető kezességvállalással hosszabbítja meg azt.

Várszegi Gyula hozzátette: információik szerint ez nem várható, és a társaság nem képes törleszteni sem. Január 27-én a bank szerződésszegés miatt felmondhatja a hitelszerződést, ami minden hitelszerződésben felmondásnak minősül, vagyis a teljes folyószámlahitel- és középlejáratú állomány, 62,1 milliárd forint felmondását jelenti.

53 milliárd forint kéne

A Fővárosi Közgyűlés eredetileg január közepén döntött volna egy rendkívüli ülés keretében a helyzet rendezéséről, az előterjesztésben akkor még lehetőségként a tarifaemelés is szerepelt.

A Fidesz-KDNP-frakció kérésére viszont a főpolgármester végül elhalasztotta az ülést, mivel a frakció határozott ígéretet tett a kormánnyal folytatott, a BKV-ról szóló egyeztetés felgyorsítására. Tarlós István a kormánytól mintegy 53 milliárd forintot kérne, melyből 32 milliárd forint az a normatív támogatás, amit márciusig zárolt az NGM.

A kormány és a főváros közötti megegyezésről egyelőre nincs hír, Tarlós István ezzel kapcsolatban korábban azt közölte: a főváros javaslatai már a miniszterelnöknél vannak.

Nem lesz jegyáremelés, sem járatritkítás

A Fővárosi Közgyűlés ettől függetlenül várhatóan január 25-én dönthet a BKV finanszírozásáról. Döntés születhet arról, hogy a főváros 9 milliárdos tulajdonosi kölcsönt biztosít a cégnek április 30-ai visszafizetési határidővel, valamint további 6 milliárdos közszolgáltatási ellentételezést fizetnek a BKV-nak.

Míg korábban a tervek között szerepelt a jegyárak emelése, addig ez ma már nincs terítéken, ahogy a BKV járatainak ritkítása sem. Ellenben a főváros 15% forrást zárolna az intézményeknél, azt a BKV működési céljaira fordítaná, és befagyasztaná az összes nem kötelező feladatot is.

A BKV működési költsége 2012-ben 139 milliárd forint lesz, ebből 66 milliárd forint van meg biztosan. Ehhez hozzájöhet még a közgyűlés által megszavazott 6 milliárd forint.

Február végére tolódhat a fizetésképtelenség

Amint arra a Napi Gazdaság rávilágít, még így is a működési költségek mintegy fele fedezetlen marad. Ha ebben nem történik változás, a közlekedési vállalat előbb-utóbb fizetésképtelenné válhat.

A BKK a lapnak elmondta, abban bíznak, hogy hogy a kormány és a főváros között mihamarabb megállapodás születik, és ez elkerülhető lesz. A fizetésképtelenség beálltának leghamarabbi elvi időpontja 2012. január 27., amikor a BKV 9 milliárd forintos MKB-hitele lejár. Ha ezt a BKV vissza tudja fizetni - a főváros által várhatóan odaadott tagi hitelből - akkor a fizetésképtelenség bekövetkeztének elvi legkorábbi határideje körülbelül február végére tolódik ki.

Ezt is szeretjük