Emelkedik az áfa: ennyi lesz egy BKV-jegy jövőre
A Budapesti Közlekedési Központ és Tarlós István is azt mondja, nem emelkednek a jegyárak 2012-ben. A gyeden lévők kedvezmény kaphatnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Jövőre sem emelkednek a közösségi közlekedés jegy- és bérletárai a fővárosban, az áfaemelés hatását sem hárítják át az utazókra - írja az Index a Budapesti Közlekedési Központ Facebook-bejegyzésére hivatkozva. Ezt a tervet Facebook-oldalán Tarlós István főpolgármester is megerősítette. Egy vonaljegy jelenleg 320 forint, a szakaszjegy pedig 260 forintba kerül.

Tarlós István, MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Index cikkéből kiderül, hogy bár a jegyárak nem emelkednek, a pótdíjak viszont igen, ezt a BKK azzal magyarázza, hogy a közterület-felügyelők jelenlétének köszönhetően javul a behajtási hatékonyság.

A BKK tervei szerint a jövőben lenne úgynevezett autópótló napijegy is, amit az együtt utazó kettő-öt fős csoportok használhatnak majd. Ha a fővárosi közgyűlés elfogadja a tarifarendeletet, a 24 órás jegyért 3100 forintot kell majd fizetni.

Kedvezmény gyeden lévőknek is

A BKK javasolja, hogy a gyeden lévőkre is terjesszék ki a kismamabérletet, mert ez most csak a gyesen lévőkre vonatkozik - írja az Index.

A társaság emellett új reptéri jegyet vezetne be. Az új jegy a Nyugatiból a Liszt Ferenc 2-re tartó utasoknak kedvez, nekik nem kell majd MÁV- és BKV-jegyet külön vásárolni, hanem egy, a MÁV és a BKV által is árult új jegyet vehetnek majd igénybe, olcsóbban.

Tarlós István főpolgármester hétfőn elmondta, a kormány az előzetes ígéretekkel ellentétben nem tudta átvállalni a BKV egyik idén lejáró, ötmilliárdos hitelének kifizetését, ezért ezt a fővárosnak kellett megtennie, de ez a BKV-t nagyon rossz helyzetbe hozta.

Kitért arra is, hogy a gazdasági helyzet miatt "türelemmel és visszafogottan kezeli" a kormánynak a BKV hitelállományával, illetve finanszírozásával kapcsolatos szándékait, és együtt dolgoznak olyan finanszírozási változaton, amely a kormány részéről nem igényel újabb forrásokat, mégis életben tarthatja a BKV-t.

Ennek keretében a BKV költségvetését is vizsgálják, de hangsúlyozta, hogy tarifaemelésben nem gondolkodnak - számol be a lap.

Ezt is szeretjük