Újabb áremelést jelentettek be: így változtat a jegyárakon a BKK

A BKK néhány tétel esetében emeli a jegyárakat, és a büntetés összege is emelkedik.

GettyImages-610670238

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A BKK jegy- és bérletárai közel tíz éve nem emelkedtek, miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan nőttek. Egekben az energiaárak, a koronavírus-járvány miatt csökkentek a jegyek és bérletek eladásából származó bevételek, valamint évről évre apad a fővárosi közlekedésre fordított állami támogatás is.

A BKK annak érdekében, hogy legalább kismértékben enyhítse a forráshiányt, szeptembertől módosítja a jellemzően turisták által használt napijegyek árát, és növeli a pótdíjak összegét. A társaság egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazását követően a pótdíjazása napjától érvényes havi bérletet vásárol, annak elengedik a helyszíni pótdíjtartozása felét.

Így változnak a BKK-jegyárak

A Budapesti Közlekedési Központ a fővároson túlmutató gazdasági nehézségek, a rekordmagas infláció és a folyamatosan csökkenő kormányzati támogatások ellenére sem növeli a fővárosiak többsége által használt jegyek és bérletek árát. Termékei közül szeptember 1-től kizárólag a napijegyek díján változtat, amelyeket jellemzően a turisták használnak. A többi között például

  • a 24 órás jegy 1650 forintról 2500 forintra,
  • a 72 órás jegy 4150 forintról 5500 forintra,
  • a Budapest-hetijegy 4950 forintról 6500 forintra nő.

Az árváltozásban érintett termékek 2022 első félévében a BKK által értékesített jegyek, bérletek 5 százalékát tették ki, és ugyanebben az időszakban a társaság teljes menetdíjbevételének 6 százalékát - 1,2 milliárd forintot - adták. Azaz a Budapesten közlekedők által jellemzően vásárolt jegyek, bérletek 95 százalékának az ára továbbra sem emelkedik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bliccelés lesz a lehető legrosszabb döntés

A BKK szándéka az, hogy senkinek se legyen kétsége afelől, hogy bliccelés helyett megéri inkább bérletet vásárolni. A társaság ennek érdekében több lépést is tesz 2022. szeptember 1-től.

Mivel a helyszíni pótdíj mértéke jelenleg alacsonyabb, mint egy teljes árú havi bérlet, ezért a helyszíni pótdíj a jelenlegi 8 ezer forintról 12 ezer forintra nő, a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezer forintról 25 ezer forintra emelkedik, a 30 napon túl befizetett pótdíjra pedig 32 ezer forint helyett 50 ezer forintot kell fizetni. Ezenfelül emelkednek a kezelési költségek is.

A BKK amellett, hogy emeli a díjakat, egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazása napján attól a naptól érvényes havi bérletet vásárol, és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatja, annak a társaság elengedi a helyszíni pótdíjtartozása felét. Akinek van bérlete, de ellenőrzéskor nincs nála, annak a BKK továbbra is lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra. Ebben az esetben az első két alkalommal csak 1000 forint, a harmadik alkalomtól 2000 forint eljárási díjat kell megfizetni.

Egyszerűsödik a termékpaletta

A BKK szeptembertől megszünteti, vagy más termékekkel összevonja azokat a jegyeket és bérleteket, amelyekre alig van kereslet. Ez a lépés jellemzően az éves naptári bérleteket érinti, illetve többi között a közfoglalkoztatottak arckép nélküli havi bérletét és a 3,5 tonna feletti Rév tehergépkocsi jegyet, amelyekből egyetlenegy sem fogyott az elmúlt években.

Fotók: Getty Images

Ezek a BKK legszebb útvonalai

Egyszerű BKK-járművel utazva is rácsodálkozhat az ember a panorámára.

Ezt is szeretjük