A 17 éves magyar lány többet tud a vezetésről, mint bárki: tippeket is ad
A közlekedésben is divat a felelősség: tanácsok a biztonságos vezetéshez.

noi-vezeto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos sztereotípia létezik a női vezetőkkel kapcsolatban, és az egyik bosszantóbb, mint a másik, hiszen nem az illető nemén múlik, hogy milyen sofőr. A különbség inkább abban rejlik, hogy ki tanulja meg alaposan a leckét, vagyis hogyan lehet a szabályok betartásával, körültekintően vezetni.

A Hankook felkérésére Keszthelyi Vivien, minden idők legfiatalabb és legsikeresebb magyar női autóversenyzője ad tanácsot ahhoz, hogy hogyan éld át a vezetés örömét, ugyanakkor maradj felelős vezető.

Vezess magabiztosan, de ne gyorsan!

- A közút nem versenypálya, de ugyanakkora figyelmet igényel, mint egy kimerítő futam, hiszen a közlekedés többi résztvevőjével szemben is védenünk kell magunkat. Szükség van technikára, éberségre és rutinra ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni. A gyorshajtás veszélyes, de azzal is balesetet okozhatunk, ha határozatlanok vagyunk, vagy, ha indokolatlanul lassan haladunk - mondja Vivien.

A versenyző szerint, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy nincs elég tapasztalatunk, inkább vegyünk órákat egy szakképzett oktatótól. Ezt akkor is megtehetjük, ha már van jogosítványunk, hiszen a gyakorlás teszi a mestert. A parkolás művészetét sem könnyű elsajátítani, sokszor kell nekifutni és ezáltal tapasztalatot szerezni, hiszen a jármű méretét csak akkor lehet érezni, ha sokat vezetjük.

Le a magassarkúval!

Biztonságosabb és kényelmesebb vezetni tornacipőben, illetve olyan ruházatban, ami engedi a szabad mozgást. A magassarkú elfér a csomagtartóban, és érkezéskor azonnal át is veheted, így nincs szükség a felesleges kockázatvállalásra.

Foglalkozni kell az autóval

A járműhasználatot hajlamosak vagyunk arra korlátozni, hogy reggel beleülünk, délután pedig kiszállunk. Arról már megfeledkezünk, hogy megnézzük: mikor jár le a műszaki vizsga, nem túl lapos-e az abroncs, vagy, hogy az évszaknak megfelelő gumitípussal közlekedünk-e. Pedig ez elengedhetetlen. Nagyon fontos, hogy az autó mindig megfelelő műszaki állapotban legyen, illetve, hogy ennek ellenőrzése a napi rutin része legyen. Különösen fontos az átnézés egy-egy hosszabb út előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem a mi dolgunk?

Vivien szerint az autó egyik legfontosabb része a gumiabroncs, éppen ezért minden sofőrnek meg kell tanulnia, hogyan lehet ellenőrizni azok állapotát. A kopott abroncs vagy a nem megfelelő légnyomás könnyen bajt okozhat. A szezonális cserét pedig mindig tartsd be, a nyári és téli abroncs használata ugyanis nem opcionális.

Ha pedig rendellenesen viselkedik az autó, húz valamelyik irányba, akkor lehet, hogy abroncscserére vagy futómű-beállításra, -javításra szorul. Ami a legfontosabb: bármilyen teendő van az abroncsokkal, mindenképp fordulj szakemberhez!

- Már 13 éves korom óta versenyzek, és egy szakmai stábbal való egyeztetés után döntöttem arról, hogy milyen abroncsokat használok. Mind a versenypályán, mind közúton a minőségnek kell állnia mindenek felett, mert az adja meg a biztonságérzetet, amire egy sofőrnek feltétlenül szüksége van - vallja Vivien, aki mindössze 17 évesen a világ egyik legismertebb túraautó-versenyzője.

Ezt is szeretjük