Paradicsomleves-torta és répapuding - 7 bizarr desszert a történelemből

Elképesztő, miket evett a történelem embere, ha valami édesre vágyott.

Bizarr desszertek a történelemből
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy a különböző divatirányzatok, úgy a gasztronómia és a kulináris ízlés is sokat változott a történelem során. Az új alapanyagok, a változó elkészítési módok és a kifinomultabb receptek hatására egyre sokszínűbb lett az ember étkezése.

A desszertek népszerűsége különösen nagyot nőtt az idő előrehaladtával. A főétkezés utáni nasizás a 17. századi Európában terjedt el, és ekkor vált a vacsora utolsó fogásává. Ezután nem sokkal elkezdtek megjelenni az első desszertreceptek és szakácskönyvek.

Bizarr desszertek a történelemből

A cukor árának csökkenése szintén hozzájárult ahhoz, hogy a desszertek széles körben elérhetővé váljanak. Európában megjelent a csokoládé, a kávé és a tea, majd megnőtt a kereslet az édességek iránt is. Míg kezdetben a cukrot csak tartósítószerként vagy a sós ételek édesítésére használták, idővel minden sütemény, pite alapösszetevőjévé vált. Na persze ezek a sütik ekkor még köszönőviszonyban sem voltak a ma ismertekkel. A recepteket az évek során a modern ember ízléséhez igazították.

A húsos pite az európai középkorból származik, és hagyományosan darált birkahúsból készül. A fűszerek és a természetes gyümölcscukrok segítettek tartósítani az ételt, valamint elnyomni a romlás szélén álló hús ízét. A húsos pite még mindig népszerű karácsonyi desszertnek számít Nagy-Britanniában.
A Shoofly pite egy melaszalapú desszert, ami talán onnan is kapta a nevét, hogy édes-ragacsos felülete vonzza a legyeket. Receptje egészen 1876-ra nyúlik vissza, amikor a függetlenségi nyilatkozat aláírásának 100. évfordulója alkalmából ilyet szolgáltak fel Philadelphiában. Ez az édes és omlós pite még mindig népszerű a pennsylvaniai és ohiói amish és mennonita közösségek körében.
Fotó: The Washington Post

Az ókori rómaiak imádták a fröccsöt, de nagyon máshogy itták - A sajttortára sem ismernél rá

A következő ételek és italok valahogy mind átértelmeződtek az évszázadok során.

Elolvasom

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük