Nem annyi idős a tested, ahány éves vagy: a szemből olvasnák ki az orvosok a szervezet valós állapotát

A jövőben a szemből állapíthatják meg a test valós állapotát.

GettyImages-rbb2 17

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szem a lélek tükre, szokták mondani, ám nem sok kell hozzá, hogy egy újabb mondás szülessen, ha csak az orvostudományon belül is: a szem a biológiai kor tükre is lesz.

Ugyan ennek a technológiának a kifejlesztése még a távoli jövőben valósulhat meg, de már most sejteni lehet, hogy az orvosok nem egyszerűen a születési dátumból, hanem célirányos szemvizsgálat segítségével mérik majd fel a szervezet valós korát, egyúttal pedig a halál vélhető közelségét.

A beszédes retina

Bár a számokkal kifejezhető kor előrehaladtával nő bizonyos betegségek és a halálozás esélye is, a szervezet biológiai kora egészen mást mutathat.

Ausztrál tudósok kutatása szerint két azonos korú ember szervezete teljesen más ponton járhat az életkorral érkező egészségügyi problémák és halálozási esély tekintetében. Ennek oka az úgynevezett biológiai korban keresendő. A biológiai kort különböző egészségügyi tényezők határozzák meg. Minél több a negatív tényező, annál idősebb a szervezet.

Egy korábbi kínai-ausztrál kutatás eredményei szerint a retina nagyszerűen megmutatja a biológiai kort, mivel árulkodik a lehetséges megbetegedésekről. A retina a kutatók szerint egyedülálló, hozzáférhető „ablakot” kínál a szisztémás vaszkuláris és neurológiai betegségek mögöttes kóros folyamatainak értékelésére, amelyek a megnövekedett halálozási kockázattal járnak.

Biológiai és retinális kor: a vizsgálat

A kínai-ausztrál kutatók egy olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, amely a retina biológiai életkorának elemzésével előre jelezheti egy személy halálozási kockázatát. A vizsgálatot egy speciális műszer segítségével végeznék el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Modelljük a mesterséges intelligencia egy olyan típusa, amelyet az emberi agyhoz hasonló tanulásra terveztek. Több mint 80 000 képet elemzett a szemfenékről, vagyis a szem belső, hátsó felületéről, amely magában foglalja a retinát is. A képeket közel 47 000 fő 40 és 69 év közötti embertől szerezték be. A felvételeket az Egyesült Királyság Biobankjában tárolták, több mint félmillió brit lakos orvosbiológiai adatbázisában.

Azt megállapítandó, hogy modelljük pontos-e, több mint 19 000 szemfenéki képet elemeztek, amelyek több mint 11 000 jónak mondható egészségi állapotú résztvevőről készültek. Az ötlet az volt, hogy ezeknek az embereknek a retina biológiai életkora meglehetősen hasonló legyen kronológiai életkorukhoz.

Az eredményeket látva a kutatók azt találták, hogy speciális modelljük a retinából meghatározható biológiai kort a valós életkorhoz képest 3,5 éven belüli pontossággal képes meghatározni.

A modell segítségével értékelték a fennmaradó közel 36 000 résztvevő szemfenéki fotóját is. Azt találták, hogy a résztvevők 51%-ánál több mint 3 év, 28%-uknál több mint 5 év, 4,5%-uknál pedig 10 évnél nagyobb volt a retinából megállapítható biológiai és a kronológiai kor közötti különbség. Ez arra utal, hogy ezeknek a résztvevőknek a valós korukhoz képest "idősebb" szemei voltak.

Azoknál, akiknél nagyobb volt a retinából megállapítható és a valós kor közötti különbség, 49-67%-kal magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségekben vagy a ráktól eltérő okok miatti halálozás kockázata. A különbség minden egy évével 2%-kal nőtt a halálozás kockázata bármilyen okból, és 3%-kal nőtt a szív- és érrendszeri betegségek, illetve ráktól eltérő okok miatt bekövetkező halál kockázata. A kutatók nem találtak kapcsolatot a biológiai és valós kor közti különbség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák miatti halálozás között.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a retina életkora az öregedés klinikailag jelentős biomarkere lehet. A felfedezés jó alapot adhatna a jövőben egy olyan típusú vizsgálatnak, ami a retinát veszi alapul a szervezet állapotának meghatározásában.

Elképzelted a jövő vizsgálatát?

Ha igen, akkor most nézd meg a következő cikkben, mi játszódott le közben az agyadban. Érdekes a folyamat, ami a jövő elképzelése közben zajlik!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük