Érdekes, mi történik az agyadban, ha elképzeled a jövőt: két fontos terület lép működésbe egy kutatás szerint
A jövőt nap nap után elképzeljük, és ilyenkor érdekes folyamatok zajlanak az agyban.

GettyImages-540978370
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenkivel előfordul, hogy fél nappal, egy hónappal, vagy akár egy évvel későbbi dolgokról ábrándozik: a jövőről való gondolkodás természetes folyamat, és az agy szempontjából is érdekes.

Az ember számára azért lényeges, hogy képes legyen elképzelni a jövőt, hogy elhatározhassa, mit tegyen, tervezhessen és döntéseket hozhasson. Joseph Kable, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológus professzora és munkatársai szerint ilyenkor különleges folyamat játszódik le az agyban.

Mi történik az agyban, mikor elképzeljük a jövőt?

Bár a nap jókora részében feladataink vannak, és megannyi tennivalóval kell elboldogulnunk, előfordulnak csendes pillanatok is, amikor nincs konkrét cselekvés vagy kognitív feladat, ami lefoglalna bennünket. Ilyenkor működésbe lép az agy nyugalmi- vagy alaphálózata, és álmodozni kezdünk. Eszünkbe jutnak az ismerőseink, a befizetendő számla vagy éppen egy aktuális esemény.

Sokáig úgy hitték, hogy ez az alaphálózat lép működésbe olyankor is, amikor a jövőre gondolunk, de senki sem látta még tökéletesen, mi zajlik ilyenkor pontosan az agyban. Kable és kutatókollégái megvizsgálták a folyamatot.

A kutatócsapat egy 24 fős - 13 nő, 11 férfi - tesztcsoporttal dolgozott, akiknek fMRI segítségével nézték meg az agyműködését, miközben különböző helyzetekben kellett elképzelniük magukat: az egyik kép például az volt, hogy jövőre megnyerik a lottót, egy másik pedig az, hogy a strandon ülnek. A résztvevők agyát négy körben vizsgálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók azt látták, hogy a feladat közben a résztvevők érintett agyterülete nem egy síkon működött, hanem kettőn végezte a feladatát. A jövő elképzelése közben ugyanis az alaphálózat úgyszólván két részre szakad. Az egyik fele azon munkálkodik, hogy le tudjuk festeni magunk előtt a bizonyos jövőbeni dolgot. A másik felének az a feladata, hogy eldöntse, hogy a dolog, amit elképzeltünk, jó lesz vagy rossz.

Amikor tehát legközelebb azon kapod magad, hogy a jövőre gondolsz, tudatosítsd egy pillanatig, milyen különleges folyamat zajlik le a fejedben, és milyen nagyszerű is az agyműködés. A tudomány embereinek hála, bizonyára egyre és egyre többet fogunk tudni erről. Kable szerint a szóban forgó megfigyelések fontos lépést jelentenek a képzelet működésének megismerésében.

Mi történik az agyban hazugság közben?

Nagyon meglepő eredményre jutottak a kutatók: úgy találták, minél többet lódít valaki, annál jobban megy neki, és nem véletlenül.

Ezt is szeretjük