Ilyen furcsa halat még sosem láttál: képeken a különleges egyszarvú barlangi ponty

Új fajt fedeztek fel a napokban a kutatók, egy különleges vak barlangi halat, aminek még egy szarvszerű kinövés is található a fején.

Barlangi ponty Sinocyclocheilus longicornus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kínában a barlangok sötét vizeiben egy olyan halfajta rejtőzik, ami kicsit emlékeztet egy unikornisra. 

Ezeknek az újonnan felfedezett halaknak nincsenek pikkelyeik, apró, fejletlen szemük van, amivel feltehetően semmit nem látnak. 

Az egyszarvú barlangi ponty

A Sinocyclocheilus nemzetséghez tartozó barlangi halak egyedül Kínában élnek, eddig 76 faját dokumentálták. Azonban úgy tűnik, hogy a regresszív evolúció folyamán egyes fajták szarvat növesztettek, vagy teljesen elvesztették látásukat. Esetleg mindkettő.

Néhány héttel ezelőtt egy 1,8 méter széles és alig 1 méter mély kis medencében egy teljesen új halfajtára bukkantak a kutatók Guizhou hegyvidék egyik barlangjában. Ekkor még nem is sejtették, hogy egy addig soha nem látott faj egyedeire találtak rá.

2023. január 17-én publikálták a felfedezésüket, az állat az Sinocyclocheilus longicornus nevet kapta. Ezek a 10-15 centiméteres vízi élőlények a pontyokra jellemző érzékelő bajuszszálakkal is rendelkeznek, amivel a sötétben tájékozódnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ennél is érdekesebb a szokatlanul hosszú, szarvszerű nyúlvány, ami kinőtt a homlokukból - még a tudósok sem jöttek rá a funkciójára. Egyébként innen ered a neve is, a longicornus a "hosszú" és a "homlok szarva" szavakból áll. Mivel a napfényben élő fajok nem rendelkeznek ilyen szarvakkal, ezért feltehetően ennek is a sötétben való tájékozódás a célja. 

Az interneten mutatja meg a halász, mik akadtak a hálójába

A képek jól bizonyítják, hogy az óceán még mindig rengeteg titkot rejt.

Az interneten mutatja meg a halász, mik akadtak a hálójába: nagyon furcsa teremtményeket talált

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük