Ilyen furcsa halat még biztos nem láttál: a Földközi-tengerből fogták ki a disznócápát

A bizarr külsejű élőlény nem véletlenül kapta ezt a nevet.

disznóhal
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az óceán és a tengerek tele vannak különleges élőlényekkel, de valószínűleg sok olyan állat is lakik a mélyben, amelyekről a tudósok sem tudnak még semmit. Vannak olyan fajok is, amik bár ismertek, nagyon ritkák, így mindig nagy érdekességnek számít, ha kifognak egy ilyet.

Ez történt nemrég a Földközi-tengeren is, ahol az olaszországi Elba szigetének partjainál akadt a hálóba egy különleges halfajta. Az állat a vízben úgy nézett ki, mint bármely másik cápa, gyors volt, szürke, és nagyobb hátúszók álltak ki a testéből. A meglepetés akkor jött, amikor közelebbről is megnézték az állat fejét.

Nem véletlenül lett disznócápa a neve

Az Oxynotus centrina vagyis a disznócápa eddig is ismert faj volt, először 1758-ban azonosította Carl Linnaeus biológus. A világon csak kevés helyen él, a Természetvédelmi Világszövetség pedig még a  kihalással fenyegetett fajok vörös listájára is feltette. Erre nem amiatt volt szükség, mert túlhalászták, hiszen nincs jelentősebb értéke a kifogott példányoknak, sőt sokáig úgy hitték, hogy balszerencsét hoz a halászoknak, ha elkapják és megtartják a disznóhalat. 

A disznóhal különlegessége a fejénél keresendő, hiszen megjelenése elég bizarr, két orrnyílása pedig nagyban hasonlít a sertésekére, de nem ez az egyetlen egyforma tulajdonságuk: Jurij Tiberto, az olaszországi Elbai Akvárium munkatársa elmondta, hogy ezek a halak egyfajta morgást adnak ki, amikor kiemelik őket a vízből, ami nagyon hasonlít arra a hangra, amit a disznók röfögése által hallunk. Sajnos a szeptember elején fogott állat már a vízben is csak holtan lebegett, mégis különleges fogásnak értékelik a szakemberek, hiszen a megcsappant állomány miatt egyre ritkábban lehet majd disznócápát látni.

A bolygó legfurcsább színű állatai: 2 millió homárból csak egy lesz ilyen lehetetlenül kék

Meglepőnél meglepőbb színű fajokat sorakoztat fel az állatvilág.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük