Ilyen félelmetes a Balaton közepe vihar idején: a vízimentők videót is készítettek róla

A hétfő esti vihar a Balatonra is lecsapott, a tó közepén pedig még ijesztőbb volt a látvány.

Balaton vihar videó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétfő este újabb hidegfront érte el Magyarországot, ami véget vetett a kánikulának, és az Országos Meteorológiai Szolgálat információja szerint egész héten kitart. A lehűléssel heves viharok is érkeztek, ezek pedig az ország több pontján is gondot okoztak.

A vihar a legnagyobb tavunkat, a Balatont is elérte a késő esti órákban, 90 km/h-s széllökésekkel és heves esőzésekkel csapott le a magyar tengerre, ekkor pedig akár életveszélyessé is válhat a vízen tartózkodás.

Videón a viharos Balaton

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatához éjfél előtt fél órával érkezett egy segélykérés a BalatonHelp alkalmazáson keresztül, a vízimentők pedig azonnal útnak indultak a hatalmas szélben és esőben a Rupert SMH fedélzetén, hogy kimentsék azt a bajba jutott négy személyt, akik a tó közepén ragadtak vitorlás hajóval. A mentés sikeres volt, és hajnali fél kettőkor már arról posztolt a szervezet a hivatalos Facebook-oldalukon, hogy a bajbajutottak biztonságban vannak az alsóörsi kikötőben. A mentésről több videót is rögzítettek, amiken jól látszik, milyen félelmetes a Balaton közepe ítéletidőben.

A balatoni viharjelzések április 1-től október 31-ig működnek, három fő csoportba szokták sorolni: az alapfok esetén nem kell vihartól tartani, a szél ereje nem haladja meg a 40-45 km/h-s sebességet. Ilyen esetben nem működik a viharjelző lámpa. Elsőfokú viharjelzés esetén még szabad úszni, vízibiciklizni, azonban csak legfeljebb 500 méterre lehet menni a parttól. Ilyenkor a viharjelző lámpa percenként 45-ször villan fel, a déli partról az északi, az északiról pedig a déli viharjelző állomások fényeit kell figyelni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel, ekkor a szél sebessége meghaladja a viharos, 65 km/h-t. Ilyen esetben tilos a fürdőzés, csónakázás, vízibiciklizés, azonban a vitorlás hajókra nem érvényes ez a tilalom. Kedden már csak az ország keleti országrészére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést zivatarok miatt.

Ilyen gyönyörű a Balaton az űrből: lenyűgöző képeket készítettek a Nemzetközi Űrállomásról

Egy francia űrhajós mutatta meg, hogyan is látják onnan fentről a magyar tengert.

Ilyen gyönyörű a Balaton az űrből: lenyűgöző képeket készítettek a Nemzetközi Űrállomásról

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük