Különleges kutyakölykök születtek a fővárosi állatkertben: A dzsungel könyvéből ismerheted őket

Ázsiai vadkutyák születtek a fővárosi állatkertben.

allatkert
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dzsungel könyvéből ismert dólok, azaz ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tíz kölyök még március 23-án jött a világra, ám az első hetekben nem lehetett sokat látni belőlük, mivel ezt az időszakot a kicsik rendszerint a kifutón belüli rejtekhelyen töltik - idézik fel a közleményben.

A kölykök most már csaknem két hónaposak, így már az érdeklődők is jól láthatják őket. Naphosszat játszanak és hancúroznak a kifutóban. A nemük is kiderült: a tíz jövevényből hat nőstény, négy pedig hím - közölte az intézmény.

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, azaz magyarosan dól néven is emlegetik. A faj Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve nyomán vált világszerte ismertté, és ennek köszönhetően terjedt el számos nyelvben a dhole elnevezés is, amely eredetileg az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered.

Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporításukat Európában külön tenyészprogram hangolja össze. A Budapesti Állatkertben 2008-ban kezdtek foglalkozni a tartásukkal, az első kölykök 2009-ben születtek. Azóta - a mostani tíz kölyköt is beleszámítva - már hatvannál is több utód jött a világra Budapesten.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az itt született állatok felcseperedve a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoirytól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig vagy a minnesotai Apple Valley-ig. A jelenlegi budapesti vadkutyafalka - az idei kölykökkel együtt - összesen 25 egyedből áll - írják a közleményben.

Kiemelt kép: MTVA/Faludi Imre

Az állatok legcukibb pillanatait kapta le a fotós

Hihetetlenül aranyos képeket készített a fotós az állatok mindennapjairól: gyönyörködnek magukban, és élvezik az életet.

Ezt is szeretjük