Változnak az autópályadíjak: így drágulnak a matricák

A Technológiai és Ipari Minisztérium megváltoztatta az autópályamatrica-árak szabályozását.

Így drágulnak a matricák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megváltoztatta az autópályamatrica-árak szabályozását, derül ki a Napi.hu cikkéből.

A drágulás az éves, illetve a megyei matricák esetén kisebb lesz a vártnál, de a tíznapos és a havi matrica jóval többe fog kerülni.

Így drágulnak a matricák

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak automatikus, inflációkövető emelését tette lehetővé a tavalyi évtől, írja az MTI. Ez alapján a jövő évi autópályadíjak a 15,6 százalékos augusztusi inflációnak megfelelően emelkedtek volna januártól. 

GettyImages-504907591
Fotó: c12 / Getty Images Hungary

A Technológiai és Ipari Minisztérium MTI által idézett hétfő esti közleménye alapján azonban a helyzet megváltozott, azok az autósok, akik rendszeresen használják az autópályákat, jövőre jobban fognak járni, akik viszont ritkábban, azok rosszabbul.

A TIM közölte, hogy bár a törvényi rendelkezések lehetővé tennék az automatikus inflációkövetést, az éves országos és megyei e-matricák ára csak öt százalékkal fog nőni 2023 elején, írja a Napi.hu. A havi és heti matricák viszont jelentősen drágulni fognak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A tizenhárom hónapon át érvényes, országos jogosultságot biztosító éves matrica ára személygépkocsikra 49 190 forint lesz, a megyei matrica pedig 5720 forint, derült ki a közleményből. 

A havi matrica ára 8900 forintra fog nőni a mostani 5210 forintról, a tíznaposé pedig 5500 forintra 3820 forintról. 

Ellenőrzésre készülhetnek az autósok a héten - Ezeket vizsgálják, ha megállítanak

Harminc helyszínen több száz gépkocsi környezetvédelmi állapotát ellenőrzik péntekig Budapesten és három megyeszékhelyen - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium hétfőn a Facebook-oldalán.

Ellenőrzésre készülhetnek az autósok a héten - Ezeket vizsgálják, ha megállítanak

Harminc helyszínen több száz gépkocsi környezetvédelmi állapotát ellenőrzik mától péntekig.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük