Életbe vágóan fontos ismerni ezt a KRESZ-táblát: a szomszédban találkozhatsz vele
Ha külföldre utaztok, érdemes megismerkednetek a KRESZ-tábla jelentésével.

vezetés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember gyalogosként, biciklisként és autóval is naponta számtalan közlekedési tábla mellett halad el, és nem biztos, hogy mindegyiknek a jelentésével tisztában van. A jogosítvány megszerzéséhez, illetve a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a KRESZ alapos ismerete, ebbe beletartozik a közúti jelzőtáblák magabiztos tudása is.

A gyakran látott jelzések valószínűleg nem okoznak problémát, de azok, amikkel csak ritkán találkozol, már elgondolkodtathatnak. Még érdekesebb a helyzet akkor, amikor egy olyan tábláról van szó, amit itthon nem használnak, a környező országok némelyikében viszont igen. 

Ismerni kell ezt a KRESZ-táblát

Amennyiben valaki autóval indul külföldre, érdemes tájékozódnia az út során érintett országok közlekedési szabályairól, hogy biztonságosan haladhasson az utakon, és elkerülje a sok esetben borsos büntetést. Az előírt sebességhatárok betartása mellett érdemes lehet átfutni egyebek mellett az alkoholfogyasztásra, a gyermekek utaztatására vonatkozó szabályozásokat, bizonyos esetekben pedig a közlekedési táblákat is.

Névtelen
Fotó: Wikipédia/Fry1989, Közkincs.

Romániában autózva például sokfelé találkozhatnak a sofőrök egy figyelmeztető táblával, ami itthon nincs használatban, így első pillantásra nem biztos, hogy meg tudják fejteni a jelentését, pedig fontos lehet az ismerete.

Az említett KRESZ-tábla piros háromszög, közepén egy nagy méretű fekete ponttal, Romániában 2014-ben vezették be, több európai országban megtalálható. A sofőröket csak figyelmezteti, de nem kötelezi semmire.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas baleseti kockázattal járó útszakaszt jelöl, a háromszög alatt olykor kiegészítő tábla jelzi a veszélyes szakasz hosszát. Itt a sofőröknek a veszélyhelyzetek elkerülése miatt érdemes lassítaniuk, kerülniük a kockázatos manővereket és fokozottan koncentrálniuk az útra. A táblát megpillantva tehát különösen fontos, hogy a gépjármű vezetője megfontoltan haladjon.

Itthon leginkább az Egyéb veszély elnevezésű, talpán álló piros háromszögben fekete felkiáltójelet tartalmazó tábla feleltethető meg a jelzésnek.

KRESZ-kvíz

Remélhetőleg a közlekedés minden résztvevője álmából felébresztve is fel tudná idézni a szabályokat, ám előfordulhat, hogy egy-egy tesztkérdés ismétlésre szorul, és elgondolkoztatja akár a régi motorosokat is.

(Képek: Getty Images Hungary. Cikken belüli kép: Wikipédia/Fry1989.)

Ezt is szeretjük