Mennyi sört ihatsz Horvátországban, mielőtt vezetnél? Ilyen az alkohollimit az európai országokban

Sok európai országban megengedőbb a szabályozás, mint itthon, de ez még nem jelenti azt, hogy vezetés előtt ajánlott lenne az alkoholfogyasztás.

véralkoholszint
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sofőrök jól tudják, hogy itthon a zéró tolerancia elve érvényesül, már ami a vezetés és az alkoholfogyasztás kapcsolatát illeti. Nem minden európai ország ennyire szigorú, a nyaralások idején érdemes áttekinteni a környező országok idevonatkozó szabályozásait.

Bár egyes helyeken megengedőbbek a törvények, mint hazánkban, természetesen az a legbiztosabb megoldás, ha az ember tartózkodik az italozástól, mielőtt a volánhoz ülne, hiszen bizonyos körülmények között már kis mennyiségű alkohol is befolyásolhatja a vezetéshez szükséges készségeket, ronthatja például a reakcióidőt.

Alkohollimit Európában

Itthon szigorú az ittas vezetés szabályozása, már a legkisebb kimutatható mértékű alkoholért büntetés jár. A mértéke, a pénzbírság nagysága, valamint a vezetéstől való eltiltás hossza annak függvényében változik, hogy mekkora a sofőr véralkohol-, illetve légalkoholszintje. Míg a 0,5 ezrelék alatti véralkoholszint szabálysértésnek minősül, ezen érték felett bűncselekményről van szó. Az Európai Parlament egyébként a közúti halálesetek számának csökkentése érdekében szorgalmazná az általános zéró toleranciát.

Zéró tolerancia: Közép-Európa legtöbb országában szintén a zéró tolerancia elve érvényes, erre kell készülniük a Csehországban, Romániában és Szlovákiában autózóknak is.

0,2 ezrelék: Lengyelországban, Svédországban és Norvégiában a megengedett véralkoholszint 0,2 ezrelék.

0,5 ezrelék: Egyes országok az alkohollimit tekintetében különbséget tesznek a sofőrök között. Így van ez például Ausztriában is, ahol 0,5 ezrelék a véralkoholszint felső határa, de a kezdő, valamint a hivatásos járművezetőknek már 0,1 ezrelék a limit. A gyakorlott sofőrök esetében többek között Szlovéniában, Horvátországban, Németországban, Spanyolországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában, Hollandiában és Görögországban is így alakul a szabályozás, a többi kategóriában viszont már eltérések mutatkoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A véralkoholszint azt mutatja meg, hogy 1 liter vérben hány milliliter alkohol található. A véralkoholszintet számos tényező befolyásolja, így például a nem, az anyagcsere, a testösszetétel, az alkohol típusa, illetve az ital alkoholtartalma.

Mindebből az is következik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az italozást tervező sofőr pontosan ki tudja számolni, hogy hány korty után vezethet még az adott országban. Az interneten elérhető véralkoholszint-kalkulátorok is felhívják rá a figyelmet, hogy csak becsült értéket számolnak.

Azokban az országokban tehát, így Szlovéniában is, ahol 0,5 ezrelék a véralkoholszint felső határa, egy pohár (300 milliliter) sör még elméletileg beleférhet vezetés előtt, ám korántsem ajánlott, illetve a fentebb felsorolt tényezőkkel is számolni kell. A sör alkoholfoka döntő, de például a kisebb testsúly is magasabb véralkoholszintet eredményezhet.

KRESZ-kvíz

Nem árt néha átismételni a KRESZ-anyagot, a szabályzat pontjait vagy a helyzeteket, amelyek az utakon előfordulhatnak. A bírság elkerülése mellett a biztonságos vezetés is függ a sofőr felkészültségétől.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük