A rendőrség figyelmeztet: nemcsak a gumit kell télire cserélned az autón

Megéri az átfogó kontroll, mert életeket menthet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Megéri az átfogó kontroll, mert életeket menthet.

Az őszi járművezetés nagyobb odafigyelést igényel a sofőrök részéről mind a közlekedés, mind az autók felkészítése terén. A rendőrség közleménye szerint több dolgot is érdemes ellenőrizni ilyenkor. 

Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jelentős szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

Lassan ideje a téli guminak

A balesetek elkerüléséhez pedig nemcsak a közlekedési szokásokon kell változtatni, az autókat is fel kell készíteni a hidegebb évszakra. Először is, célszerű ellenőriztetni az akkumulátort, a világító berendezéseket és a fékeket. A gumiabroncsokat már 7°C alatt téli garnitúrára kell cserélni.

A nyári ablakmosó folyadékot télire kell váltani, és be kell készíteni az autóba a jégoldó spray-t, a jégkaparót és a páramentesítőt. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használták az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni, illetve melegebb helyen tárolni.

Ha gyorshajtásról van szó, északon nagyon kreatívak az emberek. Az izlandiak olyan ötlettel álltak elő a renitens autósok megfékezésére, hogy annak nincs párja a világon. 

A kisebb párásodás is veszélyes

Reggelente látható, hogy a szabad ég alatt parkoló autók ablakai párásak. Soha ne indulj el úgy, hogy csak egy kis helyen törlöd le azokat, mert így a megnövelt holtterekkel saját magadat akadályozod a szabad kilátásban, és nem veszed észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost. Ilyenkor természetesen a visszapillantó tükrök sem maradhatnak ki.

Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, és hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.

A nagyobb követési távolság életet menthet

A rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Így elkerülhetőek az ősszel egyre gyakoribbá váló ráfutásos balesetek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További veszélyt jelent a közlekedőkre a fákról lehulló levéltömeg az első néhány fagyos éjszaka után, és hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása, és megnő a féktávolság.

Sajnos még mindig előfordul, hogy korlátozott látási viszonyok mellett is láthatósági mellény nélkül közlekednek az úttesten a gyalogosok és kerékpárosok. Pedig a kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül, sötétedés után, illetve rossz látási viszonyok között kötelező. Ez a szabály a gyalogosokra is vonatkozik, akiknek lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján vagy útpadkáján kell a fent említett viszonyok között felvenniük a mellényt.

Ezt is szeretjük