Szakemberek segítenek a túlterhelt szülőknek: csak egy telefonszámot kell felhívni

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programja autizmussal és ADHD-val élő gyermekek családjainak igyekszik segítséget nyújtani a mindennapokban.

telefon-sziv

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Április 2-a az autizmus világnapja: ilyenkor szerveznek "kék" sétákat, rendezvényeket, koncerteket. A koronavírus miatt erre most nincs lehetőség, de ezen a napon a kék szín viselése jelzésértékű a külvilág felé. Most nagyobb figyelmet fordíthatunk azokra a társainkra, akik a mindennapokban hátránnyal küzdenek.

Ennek apropóján a Nem Adom Fel Alapítvány kisfilmet készített, melyben egy szülőpár meséli el azokat a mindennapi küzdelmeket, amelyen a család végigmegy a diagnózis megszületésétől a mindennapi életig. Mit érez, mit él át egy szülő, egy család, amikor kiderül, hogy a gyermeke autista?

Valódi segítség a szülőknek

A Léleköntő csapat munkatársai arra vállalkoztak, hogy mindenki számára elérhető "Meghallgatlak" szolgálatot indítanak a járvány idején. A honlapon megtalálható telefonszámokon reggel fél nyolc és este nyolc között hívhatók a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik.

A telefonálókat igény szerint tovább kísérik e-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával. A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan lehet találni gyermekvigyázót, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan csökkenthető a gyermek szorongása. A legfontosabb, hogy meghallgatnak, időt szánnak a hívóra, jelen vannak a számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért van most erre szükség?

A megszokott életritmusunk felborulása, a megtartó napi rutin, a bevált rendszer elengedése átlagemberként is komoly szorongást okoz számunkra ebben az új helyzetben. Az autizmussal élő emberek számára viszont a tervezhetőség, a napok állandóságának biztonsága életbe vágó, ők sokkal érzékenyebbek a hirtelen változásokra. Így nem túlzás kimondani, hogy jelen helyzetben ők azok, akiknek a leginkább nehézséget okozhat az otthoni bezártságra való átállás.

A családok aktuális helyzetére való reagálás most különösen nagy kihívás. Hogyan dolgozzon otthonról egy szülő, akinek autizmussal élő gyermeke visszatérő sírásrohamokkal vagy éppen alvászavarral fogadja a bizonytalanságot, vagy az, akinek figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő csemetéje éppen a szekrény tetejére mászott?

Milyen megoldást találjon egy egyedülálló édesapa a mindennapi kihívásokra, akinek súlyosan fogyatékos gyermeke eddig bentlakásos iskolában tanult szeptembertől júniusig, és most hirtelen bezárt az iskola? Nincs általános javaslat, nincsen mindenkinek szóló tuti megoldás. Csak a kétségbeesett, elfáradt szülő figyelmes meghallgatása van, a közös gondolkodás, a biztatás, az egyéni helyzetekre kidolgozott, speciális eszközök elküldése, otthoni kinyomtatása, elkészítése.

Kik a Léleköntők?

Hivatásuk lényege, hogy önkéntesek bevonásával, intenzív fejlesztő program kialakításával, a szülők képzésével, a velük való nagyon szoros közös gondolkodás erejével egy biztonságosan érthető környezetet teremtsenek a gyermeknek. Állandó emberi és szakmai hátteret nyújtanak a szülőknek, ahol a család helyzetére való egyéni, kreatív megoldások keresésével mindig az éppen felmerülő kérdésekre keresik a választ - szakember, önkéntes, szülő együtt, közösségben gondolkodva. A Léleköntő csapat gyógypedagógusokból, mentálhigiénés szakemberből, pszichológusból álló közösségének munkájáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Fotók: Getty Images

8 olcsó képességfejlesztő játék

A szenzomotoros - érzékszervi mozgásos - játékok fejlesztő hatással vannak a kicsi és nagyobbacska gyerekek agyi és mozgásfejlődésére egyaránt. Ezekből mutatunk most olyan ötleteket, amelyeket otthon, a legegyszerűbb hozzávalókból is könnyen elkészíthetsz.

Ezt is szeretjük