Amikor a gyerek az úr a háznál: mit tegyél, ha manipulál a gyerek?
Alaposabban meg kell vizsgálni, mikor és miért manipulál a gyerek.

mérges gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan gyerekek, akik zsenge koruk ellenére a manipulálás mesterei. A céljaik érdekében bármit képesek elkövetni: sírnak, tombolnak, üvöltenek, vagy éppen csúnya dolgokat mondanak a szüleiknek. Persze nem rossz szándék vezérli őket, csak még nem tudják felmérni, hogy mit szabad, és mit nem, illetve azzal sincsenek tisztában, hogy melyek a megfelelő eszközei a kérésnek. 

Sok szülő a béke kedvéért inkább engedelmeskedik a gyereknek. Azonban ezzel csak azt tanulják meg a kicsik, hogy a manipuláció hatásos és jó dolog. Emellett nemcsak kisebb korban, hanem tinédzserként, illetve felnőttként is az érzelmi befolyásolás eszközéhez nyúlhatnak.

A manipuláció tanult viselkedés

Senki sem manipulátorként születik erre a világra. A gyerekek mindent a környezetükben lévő felnőttektől tanulnak, és bizony a manipulálás is ide tartozik. A szülők képesek tudattalan módon is megtanítani a gyerekeiket erre a technikára.

anya-gyerek-kep

Egyesek a szeretetmegvonás erejével manipulálnak tudattalanul, és így fogalmaznak: ha nem teszed ezt meg, akkor nem szeretlek. Egy gyermek számára ezek kemény kijelentések, azonban pont ilyen módon tanulja el az érzelmi befolyásolás csínját-bínját.

Általában ilyenkor élnek a gyerekek a manipuláció eszközeivel:

  • Úgy érzik, hogy a szülők nem biztosak önmagukban.
  • Nem kapnak kellő figyelmet otthon.
  • A szülők elváltak, így az anya és az apa is mást ad nekik.
  • Ha a nagyszülőkkel vagy más rokonokkal vannak.

Mit lehet tenni a manipulatív gyerekkel?

Ahhoz, hogy az állandó manipulálás abbamaradjon, első lépésben meg kell vizsgálni azokat a szituációkat, amikor a gyermek általában elkezd befolyásolni. Például, ha minden este anyával akar aludni, és nem szeretne a szobájában maradni, emiatt pedig toporzékol, akkor lehet, hogy csak azért csinálja ezt, mert fél egyedül a sötétben. Ha megvan a probléma forrása, akkor a megoldást is gyorsan megtalálja az ember. Az előbbi példánál maradva, egy éjszakai lámpa beszerzése lehet a megoldás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rendszeresen ellenállást válthat ki a gyerekből egy bizonyos helyszín is, ahol nem szeretne tartózkodni. Ha például mindig csak akkor kezd el hisztizni, ha iskolába viszi a szülő, lehet, hogy ezt azért csinálja, mert van egy olyan osztálytársa, aki piszkálja, csak ezt nem meri elmondani. Ha felmerül a gyanú, rá kell kérdezni tapintatosan, éreznie kell a gyermeknek, hogy a szülei kedvesek és megértőek vele, emellett tudatni kell vele, hogy minden segítséget megkap otthon. Ennek hatására nagyobb eséllyel mondja el, mi nyomja a kis szívét.

Szülőként határozottnak és következetesnek kell maradni. A nem, az tényleg nemet jelentsen. A nyílt és őszinte kommunikáció is elengedhetetlen. Bármilyen szabályok érvényesek, azokat határozottan kell közölni a gyerekkel. Fontos azonban, hogy az anya és az apa is beszélje át, mit engednek meg a lurkónak, és mit nem, mert ha az egyik szülő szigorú, a másik viszont pont az ellentéte, akkor az következetlen neveléshez vezet.

anya-gyerek

Érdemes a rokonokkal is megbeszélni az alapvető szabályokat. Például, ha van egy erőszakos rajzfilm, ami rossz hatással van a kicsi viselkedésére, akkor meg kell mondani nekik tapintatosan, ha náluk alszik a gyerek, akkor ne engedjék neki, hogy azt a mesét nézze. Bár a rokonok általában csak szeretetből engedékenyebbek, a következetesség érdekében muszáj velük is tisztázni a szabályokat.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes cselekedet hatással van a gyerekre, hiszen ő így tanul. Kerülni kell a szeretet megvonásával járó fenyegetőzést, mert így csak rossz mintát tanul meg a gyerek. Helyette az őszinteség és a nyíltság a célravezető megoldás.

Miért hisztizett a gyerek? Vicces fotók

Ilyen, utólag már mókás helyzetekben kattintottak, és tettek közzé képeket szülők: tíz vicces ok, amiért a kicsiknél elszakadt a cérna.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük