Példátlan pusztítás: 2019 lehetett az évszázad legrosszabb éve Ausztrália számára

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem környezet- és társadalomkutató intézetének professzora szerint brutális esztendő volt az előző.

ausztralia
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg az évszázad legrosszabb éve volt a tavalyi Ausztráliában, ahol a hőség és a szárazság példátlan pusztítást végzett az évente kiadott Környezeti jelentés szerint. A rekordmagas hőség és az aszály Ausztrália-szerte példátlan mértékben sújtotta a folyókat, az erdőket és az állatvilágot az új jelentés szerint.

2019-ben volt a legrosszabb a környezeti viszonyok indexe 2000 óta, a lehetséges 10-ből mindössze 0,8 lett az eredmény - számolt be róla a The Guardian online kiadása. A tavalyi év soha nem látott erdőtüzeket és hőhullámokat hozott, nagyon lecsökkent a talaj nedvessége, a növényzet minimálisan növekedett, a veszélyeztetett fajok listája negyven fajjal bővült.

2019 brutális volt

2019 valószínűleg az évszázad vagy egy annál is hosszabb időszak legrosszabb éve volt Albert van Dijk, az Ausztrál Nemzeti Egyetem környezet- és társadalomkutató intézetének professzora szerint. - Ez nem az "új normális", ez egyre rosszabb lesz. Látjuk, amint összeomlik az ökoszisztéma, aztán nagy nehezen rendbe jön, mielőtt egy újabb csapás érné - magyarázta.

A jelentés hét tényező alapján számolja ki az év környezeti indexét, ezek az áradások, a folyók vízhozama, a vegetáció növekedése, a lombos felületek, a talajvédelem, a fás területek és a kiemelkedően meleg napok száma. 2010 volt a legjobb, egyben Ausztrália legcsapadékosabb éve is a feljegyzések kezdete óta. A vizsgált időszak második legrosszabb éve 2005 volt az úgynevezett millenniumi aszály miatt, amelyben folyók tűntek el.

Van Dijk szerint 2019 a globális felmelegedés és Ausztrália éghajlatának természetes ingadozásai miatt lett ennyire rossz: a 35 Celsius-foknál melegebb napokból 36%-kal volt több, mint a korábbi 19 évben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A népesség tovább növekedett, az üvegházhatású gázok kibocsátása magas maradt a jelentés szerint, amelyet nagyjából 1 millió gigabájt 2000 óta rögzített műholdas vagy földi mérésű adat alapján készítettek. Minden adatot közzétettek a tanulmány weboldalán és az interaktív térképen.

Fotók: Getty Images

10 népszerű élelmiszer, ami hamarosan eltűnhet

Sokan még legyintenek a baljós előrejelzésekre, pedig a változó körülmények miatt a mezőgazdaság az elmúlt időszakban is jelentős változásokon esett át: bizonyos alapanyagok megtermelése sokkal nehezebb lett a megszokott termőhelyeken, helyüket más veheti át, vagy meg is szűnhetnek.

Ezt is szeretjük