Csupán ez a 4 kép van a világon, amit egy rab készített Auschwitzban: egy üres fogkrémes tubusban csempészték ki őket

A náci haláltáborokhoz kapcsolódó több millió fénykép közül csak négy ábrázolja az auschwitz-birkenaui gázkamrákban elkövetett tömeggyilkosság tényleges folyamatát.

auschwitz-borító

A holokauszt az emberi történelem egyik legborzalmasabb eseménye, ennek egyik fő helyszíne az auschwitzi koncentrációs tábor volt, ahol több mint egymillió ember lelte halálát. 

A táborról már a II. világháború idején is rengeteg fotó készült, amin csontsoványra fogyott rabok, munkától megfáradt emberek vagy éppen a hírhedtté vált „Arbeit macht frei” felirat látható. Ezeket főként náci tisztek készítették, ám négy olyan felvétel is kikerült a táborból, amin egy rab örökítette meg azt a borzalmat, amit bent látott.

A haláltábor belülről

A Sonderkommandók olyan munkacsoportok voltak a haláltáborokon belül, amik zsidó rabokból álltak, és arra kötelezték őket, hogy segítsenek az őröknek a holttestek elégetésében. Ezek a rabok jobb életkörülmények között éltek, hiszen szükség volt a fizikai erőnlétükre, és elszeparálták őket a többi fogolytól, hogy ne szivárogtassanak ki semmilyen információt a szörnyű kivégzésekről. Mivel az őrökkel is többször találkoztak, így valószínűleg tőlük csente el néhány rab azt a kamerát, amivel négy olyan felvételt készítettek, amin bemutatják a bent történt borzalmakat.

auschwitz2
Fotó: Ira Nowinski / Getty Images Hungary

Bár az őrök nem ölhették meg kedvük szerint a sonderkommandósokat, a néhány rabból álló kis csoportnak nagyon vigyáznia kellett. A visszaemlékezések szerint 1944 augusztusában egy Alex álnevű bátor férfi készítette a fotókat Birkenauban, ahol a legtöbb gázkamra volt. Sokan azt feltételezték, hogy Alex valójában Alberto Errera, egy görög tengerész volt, aki a háborúban harcolt. Albertót négy másik férfi segítette, akik figyelték az őröket, ő pedig a csípőjéhez erősítette a kamerát, és úgy próbált meg észrevétlenül fotózni. Sietniük kellett, hiszen ha bárki észreveszi őket, azonnal meghaltak volna, ezért eléggé homályosak lettek a képek. 

A 280. számú kép eredeti, és közelített változata.
A 280. számú kép eredeti, és közelített változata.
Fotó: Wikimedia Commons

Alter Fajnzylberg, a Sommerkommando egyik túlélője később ezt mondta a készítés pillanatairól: „1944 felénél úgy döntöttünk, hogy titokban képeket készítünk, hogy megörökítsük a munkánkat. A kezdetektől fogva több fogoly a Sonderkommandónkból a titkos terv részese volt: Szlomo Dragon, a bátyja, Josek Dragon és Alex, egy görög zsidó, akinek nem emlékszem a vezetéknevére. Néhányan közülünk a képeket készítő személyt őriztük. Gondosan figyelnünk kellett mindenki közeledését, aki nem ismerte a titkot, és mindenekelőtt a környéken mozgó SS-katonákat. Mindannyian kívülről a gázhoz vezető nyugati bejáratnál gyűltünk össze - ez volt az V. krematórium kamrája. Alex, a görög zsidó gyorsan elővette a fényképezőgépét, égő testek halmára irányította, és lenyomta a gombot. Egy másik kép készült az épület másik oldaláról, ahol nők és férfiak vetkőztek a fák között.”

Szörnyű képek a történelem legsötétebb időszakából

A fényképeket az Auschwitz-Birkenau Múzeum 280-283-as számozásával látta el, miután egy üres fogkrémes tubusban kicsempészte őket a koncentrációs táborból valaki, aki az auschwitzi étkezdét vezette. A 280-as és 281-es fényképek egy borzalmas jelenetet ábrázolnak, amint egymásra heverő holttestek halmait égették, akik a gázkamrában hunytak el. A munkások szintén zsidók voltak, akiket köteleztek a feladat elvégzésére.

A 281. számú kép eredeti és közelített változata.
A 281. számú kép eredeti és közelített változata.
Fotó: Wikimedia Commons

A 282-es fényképen meztelen nők láthatók, akik a zuhanyra várnak a táborban. Ez a zuhany azonban valójában a gázkamra volt, ahol halálra mérgezték őket. Ez a fotó tehát azoknak a nőknek az utolsó pillanatait örökíti meg, akik nem sokkal később a borzalmas náci eszmék áldozataivá váltak. Az utolsó, 283-as fényképen faágak láthatók, amiket véletlenül fotóztak le. Ennek az az oka, hogy nem tudták jól kezelni a kamerát, miközben próbáltak rejtőzködni az SS-katonák elől, ezért véletlenül a fákat örökítették meg, nem pedig azt, amit eredetileg szándékoztak.

A 282-es számú kép.
A 282-es számú kép.
Fotó: Wikimedia Commons

Csodával határos módon a képek a fogkrémes tubusba rejtve  kikerültek a táborból. Eljuttatták őket a lengyel ellenállókhoz, hogy bemutassák a világnak, mi történik, és tanúskodjanak a megsemmisítésről.

A 283-as kép.
A 283-as kép.
Fotó: Wikimedia Commons

A fényképeket kísérő cédulán ez állt: „Sürgős. Pillanatokat küldünk Birkenauból - gázmérgezési akció. Ezek a képek az egyik helyszínt mutatják, amelynél a holttesteket elégették, amikor a krematóriumok nem tudták elégetni az összes holttestet. Az előtérben lévő testek tűzbe dobásra várnak. Egy másik képen az erdő egyik helye látható, ahol az emberek a „zuhanyozás” előtt - ahogy mondták - levetkőznek, majd a gázkamrákba mennek. Küldje el a filmtekercset, amilyen gyorsan csak lehet! Küldje el a mellékelt fotókat Tellnek.” Tell a krakkói ellenállási mozgalom egyik tagjának, Teresa Łasocka-Estreichernek az álneve volt. A Sonderkommando fotóinak nyilvánosságra hozatala után a világ számára még világosabbá vált, milyen szörnyűségek zajlanak a Harmadik Birodalomban, nem sokkal később, 1945 januárjában pedig a szovjet csapatok felszabadították a tábort.

A magyar törpék, akik még Mengele szörnyű kísérleteit is túlélték: az Ovitz család története

A zsidó származású törpék termetüknek köszönhetően élték túl a koncentrációs tábor megpróbáltatásait.

(Borítókép forrása: Profimedia)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük