A 10 éves erdélyi ikerlányok, akik túlélték Mengele kegyetlen kísérleteit: a Mózes testvérek megrázó története

Dr. Josef Mengele embertelen kísérleteket végzett az auschwitzi táborban az ikerpárokkal, a Mózes testvérek mégis túlélték, és el tudták mesélni történetüket.

GettyImages-645014179
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mózes Mirjam és Mózes Éva egy idilli, szilágysági kis tanyán született Észak-Erdélyben, egy Porc nevű faluban. De még ezen aprócska településen is kicsírázott a náci gyűlöletbeszéd magva, ami a Romániában élő testvérpáros gyerekkorát egy pillanat alatt rémálommá változtatta.

A Mózes ikerpár 1934. január végén született, két idősebbik testvérükkel és földművelő szüleikkel éltek tanyájukon, ahol még áramot és vizet sem kötöttek be. Ők voltak az egyetlen zsidók, ráadásul ortodox zsidók a faluban, így elég hamar a figyelem középpontjába kerültek. A gyerekek még csak négyévesek voltak, amikor a magyar Vasgárda megérkezett Romániába is, üldözni a zsidókat.

Porcból Auschwitzba

A két lány 1940-ben kezdett iskolába járni, ekkor csatolták vissza a második bécsi döntés hozadékaként Észak-Erdély területét Magyarországhoz, és az antiszemitizmus pestisként terjedt az emberek között. Mirjamot és Évát azért büntették meg, mert megtréfáltak két korabeli kisfiút. A tanáruk azt mondta, hogy kiérdemelték, mert „mocskos zsidók". Leköpték őket, és körbelökdösték a tanteremben. A tanító még egy oktatóvideót is megmutatott a diáktársaiknak arról, hogyan lehet elkapni és kivégezni zsidó embereket. 

Mózes Mirjam és Mózes Éva.
Mózes Mirjam és Mózes Éva.

Annak ellenére, hogy a család megpróbált elszökni Romániából - csak a határnál visszafordították őket -, végül elkapták őket, és 1944-ben a romániai cehei, vagy közismertebb nevén szilágysomlyói gettóba szállították őket. Két és fél hónapot töltöttek ott, miközben édesapjukat megkínozták, mert azt feltételezték róla, hogy aranyat-ezüstöt dugdos előlük. Aztán a gettó összes lakóját marhavagonokra tették, semmilyen tulajdonukat nem hozhatták magukkal, mondván, hogy ahova mennek, ott minden a rendelkezésükre áll, amire csak szükségük lehet.

Auschwitzban Mirjamot és Évát elválasztották a családjától, és dr. Josef Mengele barakkjába szállították. Állítólag egy SS-tiszt közvetlenül Mózes Éva édesanyja, Zseni-Jaffa Mózeshez lépett, és azt kérdezte a nő szoknyájába kapaszkodó két rémült kislányról, hogy „ikrek?" Mire a nő kérdezve felelte, hogy „az jó?"

Ezután egy csapásra megváltozott minden, az ikerpárt azonnal elragadták édesanyjuktól, akit ekkor láttak utoljára. Utólag kiderült a testvérpárosnak, hogy egyedül ők élték túl a lágert, mert családjuk összes tagját a megérkezés után azonnal a gázkamrákba küldték.

Mengele és az ikerkísérletek

Nem véletlen, hogy épp az ikrek élték túl a koncentrációs tábor szörnyűségeit, bár tény, hogy nekik sem sokon múlott az életük. A Halál Angyalaként is aposztrofált „doktor" hírhedt volt ikerkísérleteiről, embertelen dolgokat művelt a gyerekekkel a tudomány nevében.

Dr. Josef Mengele.
Dr. Josef Mengele.

Az eugenika-hívő Dr. Josef Mengele szerint a genetikában rejlett a kulcsa annak, hogy felsőbbrendű, árja emberek domináljanak az egész világon, és az alsóbbrendűnek tituláltak, mint a melegek, cigányok, zsidók, testi-, vagy szellemi fogyatékosok ne veszélyeztessék a génállomány tisztaságát. Bármennyire is újkeletűnek hangzik a nézet, már Krisztus előtt 400-ban felvetette Platón a szelektív tenyésztést emberek esetében, mely hasonló elgondolást takart, mint a náci Németországban a Übermensch idea – mely kifejezést alapvetően Friedrich Nietzsche találta ki, akinek ideológiája jelentős befolyással bírt a Führerre, Adolf Hitlerre. Ezért voltak értékesek az ikrek, azok közül is az egypetéjűek, hiszen úgy vélték, hasonló genomjuk lehet a megoldás a „nemkívánatos tulajdonságok" eltüntetésére. 

Mengele doktor a kísérleti laboratóriumában egyes források szerint 1500 - 3000 ikerpáron végzett kísérletet, köztük a 10 éves Mózes Éván és Mirjamon. Felsorolni is nehéz, mennyi mindenen mentek keresztül abban 9 hónapban, míg a táborban raboskodtak. Szemtanúi voltak Mengele könyörtelenségének, aki ha kellett, halálos baktériumokat, például tífuszt fecskendezett más ikrekbe, vagy megkísérelte megváltoztatni a szemszínűket. Mózes Kor Éva visszaemlékezésében felelevenített egy cigány ikerpárt, akiket Mengele megpróbált összevarrni a vénájuknál fogva, hogy mesterségen sziámi ikreket hozzon létre. 3 hét után és pokoli kínokat átélve, üszkösödni kezdtek sebeik, és belehaltak a sérülésekbe.

GettyImages-545973539

Mirjam és Éva sem maradt ki a sorból, a kis Mózes Évába valamilyen veszélyes kórokozó legyengített baktériumát injektálta az orvos. A beavatkozás után a kislány több hétig feküdt, gyakorlatilag az élet és halál között lebegve, miközben időnként dr. Josef Mengele odalépett mellé, megvizsgálta, majd kijelentette, hogy nemsokára meg fog halni. De nem lett igaza. 

Éva sejtette, hogyha ő életét veszti, azzal testvérének a sorsát is megpecsételi, így minden erejével küzdött az életben maradásért, és végül sikerült megbirkóznia az ismeretlen kórral. Hasonló injekciós kísérleteket végeztek később testvérével is, aminek következtében nála vérhas és veseelégtelenség alakult ki. De minden megpróbáltatás ellenére a Mózes ikrek túlélték a haláltábort.

Élet Auschwitz után

1945 január végén szabadították fel a tábort, eddigre a legalább 1500 ikerpár közül alig pár százan maradtak. A felszabadításkor készült kép nem teljesen a valóságot mutatja, mivel az ikrek nem olyan ruhát viseltek, mint a többi fogoly, tehát nem volt rajtuk csíkos rabruha. Ezt csak a fotó kedvéért vetették fel velük. 

Mózes Éva a kép jobb oldalán látszik, egy másik gyerek mögé húzódva áll.
Mózes Éva a kép jobb oldalán látszik, egy másik gyerek mögé húzódva áll.

Innen Lengyelországba szállították őket egy árvaházba, ahonnan édesanyjuk egyik barátnőjének, Csengeri Rozalitának a segítségével visszajutottak szülőfalujukba, Porcba. Itt nagynénjük már várt rájuk az egyébként teljesen kifosztott, üres házban. Befogadta, és elvitte magával őket Kolozsvárra. De ott sem érezték magukat biztonságban, így végül 1950-ben Palesztinában telepedtek le. 

Mirjam ezután ápolónőnek tanult, majd megismerkedett férjével, Jekutiel Zeigerrel, akivel három közös gyerekük született, Jaffa, Ariella és Ajala, később tízunokás nagymama vált belőle. Ikertestvérével kutattak a hasonló Mengele-ikrek után, 120 sorstársukkal sikerült is felvenniük a kapcsolatot. Együttes erővel még olyan nagy gyógyszergyártó céget, mint a Bayer kompetens alakjait is bíróság elé állították bűnrészesség vádjával. Végül Mózes Zeiger Mirjam 1993-ban vesztette életét veseelégtelenségben, ami még gyerekkorában alakult ki nála Mengele kísérletei közben.

Mózes Kor Éva.
Mózes Kor Éva.

Testvére, Éva kicsit más életutat követett. Ő tervezőmérnöknek tanult, de ugyanúgy Izraelben ismerkedett meg férjével, Mickey Korral, aki szintén holokauszttúlélő volt. Az amerikai férfi pusztán turistaként érkezett az országba, később a szerelmespár együtt tért vissza az Amerikai Egyesült Államokba, azon belül is az Indiana állambeli Terre Haute városába. A kísérletek Mózes Kor Éva szervezetében is nyomot hagytak, tuberkulózist kapott, és többször elvetélt. Végül neki is született két gyermeke, Rina és Alex. 

Miután elhunyt Mirjam, pár évre rá, 1995-ben Éva megalapította Indianában a Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiment Survivors – az Auschwitzi Náci Labor Halálos Kísérleteinek Túlélőinek Gyermekei - azaz a CANDLES múzeumot, melyben részletességében látszik, pontosan mi történt a koncentrációs táborban. A szörnyű múlt ellenére a megbocsájtást hirdette, több egykori lágerőrrel kezet fogott, megölelte őket, és szóban is megbocsájtott neki. Előadásokat is tartott világszerte, melyeket gyakran ezzel a nyitószöveggel kezdett: „Jó estét kívánok, Mózes Kor Éva vagyok, egyike azoknak a holokauszttúlélőknek, akiken Mengele kísérletezett.”

Stolpersteine in Porţ

Auschwitzba is vezetett túrákat, az egyik ilyen tárlatvezetés után, még 2014-ben visszatért szülőháza elé, ahova botlatóköveket építettet. A karjába tetovált A-7603 számot magán viselte élete végéig, egészen 2019-ig, amikor Krakkóban épp egy koncentrációs tábori vezetés után távozott az élők sorából 85 évesen. Történetét nemcsak az Egyesült Államokban lévő múzeumi kiállításon, hanem az általa írt „Az auschwitzi ikrek” című könyvben is el lehet olvasni. 

Ők voltak a koncentrációs táborok legbrutálisabb fegyőrnői

A következő asszonyok kegyetlenségükről váltak hírhedtté. A legszadistább módokon gyötörték a koncentrációs táborok foglyait.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Christian Michelides, Camila Meneses Castro / Wikipedia CC BY-SA 4.0,  Anne O' Neill. / Twitter,  borítókép forrása: Getty Images Hungary, ajánlóképek forrása: Camila Meneses Castro / Wikipedia CC BY-SA 4.0 )

Ezt is szeretjük