Nagyobb veszélyben lehet a Föld, mint gondoltuk? Ijesztő tanulmány készült a nagy méretű aszteroidákról

Aggodalomra adhat okot, ha igaza van a tudósoknak.

GettyImages-1063068316
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokkal gyakrabban csapódhattak be óriási méretű aszteroidák a Földbe a múltban, mint ahogy azt korábban gondolták, írja a Live Science egy friss tanulmány alapján.

Ha a tudósoknak igaza van, az elég rossz hír lehet a Földünknek, de egyes szakértők szkeptikusak a felfedezéssel kapcsolatban.

Aszteroidabecsapódások

A tanulmányt a Texasban megrendezett, Hold- és Bolygótudományi Konferencián prezentálták a szakértők, akik az elmúlt egymillió év nagy becsapódási krátereit vizsgálták a Földön, és arra a megállapításra jutottak, hogy a kráterek némelyike eredetileg nagyobb lehetett.

Ha igazuk van, akkor egy kilométernél nagyobb aszteroidák és üstökösök akár tucatnyi alkalommal is eltalálhatták a Földünket az elmúlt egymillió évben. Korábban úgy gondolták, hogy ilyen események csak 600-700 ezer évente egyszer történnek. 

GettyImages-167245459
Fotó: solarseven / Getty Images Hungary

A tanulmány vezetője, James Garvin és csapata legalább négy olyan krátert talált egy különleges műholdas adatelemzési módszerrel, amelyek eredetileg sokkal nagyobbak lehettek. A tudósok szerint az ütközések nagy hatást gyakorolhattak a bolygónkra. 

Egyes tudósok azonban szkeptikusak az eredményekkel kapcsolatban, és azt mondják, hogy jóval több vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, hogy mekkorák voltak a szóban forgó aszteroidák.

Így nagyon ritkán lehet látni a holdat: ezek a fotók becsapják az agyat is

A fotós nagyon látványos képeket készített a holdról és a napról is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük