Megrázó képeken a balkáni árvíz
Tízezrek menekülnek
Súlyos földcsuszamlások és áradások a Balkánon. Már 40 ember meghalt, sokan eltűntek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint egy évszázada nem volt ekkora árvíz a Balkán-félszigeten, mint most. A főként Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő katasztrófa már csaknem 40 halálos áldozatot követelt. A Száva áradása miatt eddig tízezreket kellett kitelepíteni otthonukból, ráadásul a folyó vízszintje még nem tetőzött. A napokig tartó folyamatos esőzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozott. Három nap alatt hullott annyi eső, mint általában három hónap alatt szokott.

A szerbiai Kostolac erőműve is veszélybe került az áradások miatt. Több száz katona és civil dolgozik azon, hogy megvédjék a létesítményt. Az erőmű a szerb áramellátás ötödéért felel, így leállása tovább tetézné az ország problémáit, ahol már így is egyre komolyabb energiahiány súlyosbítja a káoszt.

Bosznia-Hercegovinában Doboj térségében a legsúlyosabb a helyzet. Egyesek máris a kilencvenes évek háborújához hasonlítják a pusztítást, már ami az anyagi károkat illeti. Horvátországot is érinti az ítéletidő, az ország keleti részén eddig ezreket telepítettek ki a hatóságok otthonaikból és már itt is van halálos áldozata a viharoknak.
 

Yvette alaposan megtépázta az országot

Szerda délután érkezett meg Yvette, a ciklon, ami erős széllel, rengeteg csapadékkal és egyéb kellemetlen hatásokkal járt. A Balaton az erős szél miatt kiöntött medréből, több déli parti település utcái is víz alá kerültek. A Dunántúlon száz kilométer/órát is meghaladó széllökéseket mértek.

Ezt is szeretjük