Találtak egy aszteroidát, ami a Földbe csapódhat - 2068-ra jósolják az érkezését
Az Apophis nevű aszteroida akár még a mi életünkben is a Földbe csapódhat.

aszteroida3
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagy és titokzatos világűrt nem egyszerű kiismerni, de a kutatók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbbet kiderítsék a minket körülvevő univerzumról. A munkájuk nemcsak a megismerést, hanem az esetleges veszélyek felderítését is magában foglalja, így nagyon fontos mindent alaposan nyomon követniük.

A 2004-ben felfedezett Apophis aszteroidát sem veszítették el szem elől, azonban ahogy egyre jobban megismerik az objektumot, annál aggasztóbb dolgok is kiderülnek róla.

Nem kizárt, hogy egyszer belecsapódik a Földbe

A Live Science nevű tudományos folyóirat szerint bár a becsapódás esélye eléggé kicsi, a tudósok nemrég arra következtettek, hogy nem zárható ki ez a lehetőség sem. Mivel a napsugárzás hatására a felszíne felmelegszik, a kibocsátott hőenergia lökést ad az aszteroidának, ami folyamatosan eltereli a gravitációs pályájától.

aszteroida1
Fotó: Elenarts / Getty Images Hungary

Ennek az úgynevezett Jarkovszkij-gyorsulásnak köszönhetően az objektum évente nagyjából 170 méterrel tér el a korábbi pályájától, így a tudósoknak is nagyon nehéz megállapítani, merre is halad valójában. Azt már korábban is tudták, hogy az aszteroida 2068-ban elhalad a Föld mellett, ám a Jarkovszkij-gyorsulás nélkül számították ki az adatokat - ennek fényében pedig akár arra is látják az esélyt, hogy becsapódik a Földbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A 340 méteres Apophis az eddig ismert adatok szerint 1:150000 eséllyel fog a bolygónkba csapódni, de David Tholen, a Manoai Hawaii Egyetem vezető csillagásza szerint ennek ellenére sem szabad kizárni, hogy az égitest akár veszélyt is jelenthet a bolygónkra. Azt már biztosan tudják, hogy 2029-ben szintén elhalad mellettünk, biztonságos távolságban, így abban bíznak, hogy kilenc év múlva sokkal jobban megfigyelhetik, és a pályáját is jobban megismerik majd. 

aszteroida2
Fotó: solarseven / Getty Images Hungary

A NASA rendelkezik egy külön bolygóvédelmi koordinációs irodával, amely aszteroidamegfigyeléseket gyűjt a világ teleszkópjai által, és amely forgatókönyveket futtat más amerikai ügynökségekkel az aszteroida pályaváltozása vagy a legrosszabb esetben becsapódása esetén a veszélyeztetett lakosság kiürítése céljából. Eddig a több évtizedes megfigyelések nem találtak közvetlenül a bolygónkat érő aszteroidát vagy üstökösveszélyt.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott: a legnagyobbat elszállítani sem tudták

Több tonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük