Aranyat kerestek, de egész mást találtak: egy meteorit becsapódásának nyomára bukkantak

Százmillió éves meteoritkrátert fedeztek fel Nyugat-Ausztráliában.

meteor-krater
beauty and style
Top olvasott cikkek

Százmillió éves meteoritkráterre bukkantak aranyásás közben Nyugat-Ausztrália távoli vidékén. A becsapódási krátert az ország harmadik legnagyobb aranybányász cégének egyik földbirtokán fedezték fel – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Nagyjából 5 kilométeres átmérőjével az Ora Banda kráter – így hívják a települést, amelynek szomszédságában felfedezték – az egyik legnagyobb meteoritkráter a Földön. A szakemberek modern technikákat, köztük elektromágneses vizsgálatot alkalmazva térképezték fel a szabad szemmel egyébként nem látható krátert.

krater

Jayson Meyers geológus és geofizikus jelentősnek és váratlannak nevezte a felfedezést. A szakember szerint a becsapódás nyomát egy rendkívül sík vidéken fedezték fel, és azért maradhatott láthatatlan, mert az idők folyamán feltöltődött.

– Valószínűleg még van egy pár ilyen odakint. Feltehetőleg több aszteroidával ütköztünk, mint eddig gondoltuk – jegyezte meg Meyers, hozzátéve, hogy további kráterek felfedezése segítheti a kutatókat annak jobb megbecslésében, hogy legközelebb mikor csapódik meteorit a Földbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meyers elmélete szerint ahhoz, hogy ekkora krátert okozzon, a meteoritnak nagyjából 100-200 méter átmérőjűnek kellett lennie. A szakember úgy véli, a talaj gyakorlatilag besüppedt a nyomástól, ám aztán visszaemelkedett, mint egy rugó.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott

Több óriási meteoritot fedeztek fel kutatók, melyek évezredekkel ezelőtt hullottak a Földre. Namíbián keresztül egészen Kínán át változatos helyeken bukkantak fel üstökösök, melyek közül néhány azonos meteorrajhoz tartozott.

Ezt is szeretjük