Érdekes felfedezést tettek a kutatók: az Apollo-11 felszállóegysége még mindig a Hold körül keringhet
52 évvel a holdra szállás után még mindig ott lehet a felszállóegység az égitest körül.

apollo1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo-11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Meador az arXiv szerverre, a tudományos kutatások online adattárába feltöltött írása szerint kutatásai nyomán talált bizonyítékokat erre - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Nem zuhant vissza a jármű a Hold felszínére

A NASA asztronautái, Neil Armstrong és Buzz Aldrin 1969-ben sikeresen landoltak a Holdon. Miután több mint 21 órát töltöttek a felszínen, újra felszálltak az Eagle holdkomp részét képező felszállóegységgel (AS). Hamarosan összekapcsolódtak a parancsnoki modullal, amely visszaszállította őket a Földre. Mielőtt visszaindultak, a felszállóegységet kiengedték a világűrbe. A NASA mérnökei azt feltételezték, hogy idővel visszazuhan a Hold felszínére.

apollo2
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Meador jelentése szerint azonban ez nem történt meg, és az AS valójában még mindig az égitest körül kering. A szakértő vizsgálatai kezdetekor azt kívánta kideríteni, lehetséges-e megtalálni a felszállóegységet, amelyről azt feltételezte, hogy a Hold felszínén van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A NASA 2012-ben űrszondát küldött Hold körüli pályára a GRAIL projekt keretében, hogy feltérképezze az égitest gravitációs mezejét. Meador úgy vélte, hogy az AS Holdra érkezésének helyszíne megállapítható a NASA általános küldetéselemző eszköze (General Mission Analysis Tool) segítségével, amellyel követhető egy űrszonda röppályája bolygók vagy holdak körül a gravitációs mező ismeretében.

Nem tudják pontosan, mi lett vele

Meador különböző paraméterek használatával többször is lefuttatta szimulációit, amelyekben figyelembe vette például a Nap vagy más bolygók felől ható gravitációs mezőt és a Napból érkező sugárzást is. Minden szimulációja arra jutott, hogy a felszállóegység fenntartja egyenletes pályáját.

GettyImages-921870738
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

A kutató elismeri, hogy más tényezők akár a felszállóegység pusztulásához is vezethettek, például megmaradt üzemanyaga ereszkedéskor felrobbanhatott, ezzel megváltoztathatta röppályáját. Hozzátette: ha a NASA úgy dönt,  megkeresi az AS-t, rendelkezésre áll az ehhez szükséges technológia, amennyiben az valóban a Hold körül kering.

10 kérdéses űrkvíz: tudod, ki lépett először a Holdra?

A kvízben az űrkutatás izgalmas világába kalauzolunk el: vajon jól kiismered magad?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük